Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Småföretagen finansierar välfärden

Den senaste tiden har ekonomin i Sveriges regioner och kommuner varit en minst sagt het politisk fråga. På nationell nivå har riksdagens partier budat mot varandra om vem som är villig att ge mest pengar till välfärden, i form av bidrag till kommuner. Men ännu en gång går partier och politiker i fällan att lägga allt sitt fokus på att diskutera hur mycket av skattekronorna som ska spenderas, men desto mindre på frågan om hur dessa skatteintäkter ska skapas.

Under valrörelsen 2018 anordnade Företagarna politiska debatter i hela landet med syftet att belysa företagandets villkor. Både från höger och vänster utlovades då en rad åtgärder för att förbättra för småföretagare som bidrar till kommunernas sysselsättning och skatteintäkter. Tiden går snabbt och om två år går vi återigen till vallokalerna. Det finns anledning att fråga sig om det blivit enklare eller svårare att vara småföretagare i Jämtland-Härjedalen?

Än så länge lämnar leveransen av vallöftena på många håll mer att önska.

Nu går därför startskottet för en landsomfattande offensiv där Företagarna träffar kommunledningar runt om i länet och berättar vad som är viktigast för kommunen att prioritera för att ytterligare vässa företagsklimatet. I samband med detta lanseras även rapporten Företagarfakta som visar att småföretagen och deras anställda i Jämtland-Härjedalen står för 1,73 miljarder – nästan var tredje skattekrona - av kommunernas intäkter varje år.

Du hittar i dag 27 200 jobb på de mindre företagen i Jämtland-Härjedalen, vilket är fler än i de större företagen i länet. Sedan 1990 har det skapats 11 600 nya jobb i Jämtland-Härjedalens småföretag samtidigt som antalet anställda i den offentliga sektorn och i de större företagen har minskat med nästan 1 100 tjänster.

Välmående företag är helt avgörande för en positiv utveckling i en kommun eller region. Utöver den service och tjänster som småföretagen står för, bidrar de till sysselsättning och därmed också till de skatteintäkter som möjliggör kommunal välfärd. Av just den här anledningen fortsätter vi elda på kommunerna i en småföretagarvänlig riktning och fortsätter vara en regional och lokal blåslampa för att inte politikerna ska tappa fokus.

Nu pågår det en budgivning om välfärdens finansiering. Vad som hade varit ännu bättre vore en budgivning om förbättrade villkor för Jämtland-Härjedalens företagare så att den gemensamma kakan kan bli ännu större.

Joakim Sjöstedt

Företagarnas regionchef i Jämtland-Härjedalen

Pontus Lindström

Expert lokalt företagsklimat på Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel