Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skrämmande okunskap om kött

Köttkonsumtionen är i dag utsatt för diverse smutskastningskampanjer. Det är ohälsosamt, skadligt för klimatet och miljön är argument som ofta används.

De vetenskapliga rapporterna avlöser varandra med olika besked. Visst kött är inte så farligt skriver en del numera, andra hittar fler infallsvinklar. WWF:s köttguide är en av de större globala opinionsbildarna. Här listar man vad man anser vara gradvis bättre respektive sämre. Det man kan konstatera i allt fler forskningsrapporter de senaste åren och även i WWF:s köttguide, är att nötkött från djur som betar naturbeten numera får grönt ljus.

Detta ligger ju till stor del i linje med vad vi i Landsbygdspartiet förespråkar redan. Vi vill stimulera till fler betande djur, då det finns väldigt mycket positivt med detta. Den överlägset största nyttan är för den biologiska mångfalden. När flinka mular betar våra vackra hagmarker, så hjälper de till att rädda många rödlistade växter. Betet sker dessutom huvudsakligen på marker som inte är lämpade eller ens möjliga att odla annat än skog på annars.

Kött i lagom mängder är dessutom väldigt nyttigt och en mycket bra näringskälla för framförallt växande barn och ungdomar. Människan är allätare. Merparten av svenskarna föredrar en varierad kost, där kött i olika former är en naturlig del. Därför är det av yttersta vikt att respektera detta och inte tillåta att vegetariskt eller veganskt blir norm. Nu har till och med begreppet "veganskt skinn" börjat förekomma, d.v.s. byxor mm i plast.

Att skolor ibland har en vegetarisk rätt är egentligen inget konstigt. Vi äter av tradition ibland tex bara pannkakor, soppa, sallad eller gröt. Men det ska inte vara tillåtet att vid offentligt finansierade verksamheter införa vegetariskt eller veganskt som norm. Det gäller då alltså allt från skolor (vare sig de drivs i offentlig eller privat regi), till alla våra sjukhus, verk, institutioner och myndigheter. Kort sagt, all offentligt finansierad verksamhet.

Man ska fortfarande ha möjlighet att servera ett vegetariskt alternativ till de som inte äter kött.

Sen ska vi naturligtvis i princip helt använda svenska råvaror, såväl animaliska som vegetabiliska. För oss i Landsbygdspartiet en självklarhet sedan länge.

Okunskapen bland beslutsfattare och lobbyister i detta ämne är antingen skrämmande låg, eller enligt en illa dold agenda. Man blandar ofta ihop miljö och klimat på ett helt felaktigt sätt. Kornas pruttar pekas ut som en miljöbov! Men det är inte miljön som drabbas av pruttarna, utan klimatet. Vilket egentligen inte heller drabbas, då växterna som kons mage bryter ner, ändå hade brutits ned och gett utsläpp, fast mer på längre sikt. Miljön däremot, gynnas kraftigt vid förekomst av betande djur. Den biologiska mångfaldens räddare - en planetskötare, skulle egentligen vara den mest sanna benämningen av kossan.

Så varför inte sluta det naturliga kretsloppet som vi allätare är en del av? Den svenska kossan betar gräs och örter, som inte människan äter. Vi njuter av kossans mejeriprodukter och kött. Vinnare blir naturen och miljön. Att köpa allsköns vegetabilier från hela världen och ersätta högklassigt svenskt kött med det, är förmodligen bland det sämsta man kan göra både för miljön, klimatet och ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Tror inte någon vill ha ett "veganskt landskap" där det inte finns några hagmarker utan de enda öppna områdena - frånsett städernas asfalt och betong - är åkrar och kalhyggen.

För Landsbygdspartiet oberoende.

Anders Persson Lindesberg. Partiordförande

Claes Littorin Uppsala., Eva Fägerskjöld Göteborg., Åsa Gärdén Stockholm, Magnus Malmsten Norrtälje., Annica Haag Kinda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel