Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skatt på påsar – falskt miljökramande

Under de sista dagarna i januari röstade riksdagen igenom skatt på plastbärkassar som inte kan användas varaktigt. 3 kr för de stora och 30 öre för de små. Med butikernas påslag kommer en bärkasse på mataffären kosta 5-7 kr/st eller ca 1 000-1 500 kr/år i mitt fall. De som röstade emot var endast M och SD samt en centerpartist som vågade stå emot partipiskan - heder åt denne som tänker själv!

Miljöpartiet och fler med dem jublar och påstår att detta är för att rädda världshaven från plast och vara allmänt bra för miljön. Inget kunde vara mer fel men det är inget som berör Miljöpartiet och detta bara är ännu ett exempel på ogenomtänkta lagar initierade av dem. Utpressade av Miljöpartiet har regeringen tvingats införa skatterna hur dåliga de än är.

Fakta är att åtta av de 10 floder som pumpar ut mängder av plast i världshaven ligger i Asien, två av dem i Afrika. Det är inte svenska plastpåsar som förorenar världshaven eller ens Östersjön eftersom vi är oerhört duktiga på att återvinna material och sedan förbränna (med rökgasrening) det som inte går att återvinna. En svensk matpåse i plast används dels för att bära hem varorna, dels för att förpackas soporna effektivt. De flesta påsar är dessutom gjorda i återvunnen plast eller biologiskt nedbrytbart material t.ex. sockerrör, men den nya skatten tar ingen som helst hänsyn till graden av återvunnet material eller om det är bara fossilt.

Skatten åtgärdar inte heller något av problemen med plast i världshaven som exempelvis. att lära ut återvinning och bidra med återvinningsanläggningar i andra länder, alltså att hjälpa på plats där de stora problem finns, utan skatten går rätt in i statskassan.

Det är dessutom så att en tygkasse i bomull motsvarar 7 100 plastpåsar innan den når break-even i miljöpåverkan eftersom just bomullsodling påverkar miljön väldigt mycket. En tygkasse i ekologisk bomull är ännu sämre och motsvarar 20 000 plastpåsar, alltså måste den användas 5 gånger i veckan i 77 år innan den är ett bättre val än plastpåsen. Så grattis alla ni som lurades av Miljöpartiet och köpte en ekologisk tygkasse i tron att ni räddar världshaven och miljön.

Men sanningen är att skatten har aldrig har varit till för att rädda miljön. Den är endast till för att rädda Statens ekonomi när vinsterna av den i princip oreglerade flykting- och migrationspolitiken uteblev.

2,7 miljarder ska plastpåseskatten dra in varje år för att kompensera för de ökade migrationskostnaderna (fråga Filipstads kommun om ni tvivlar). Det är dock inget politikerna vill berätta om eftersom det är en fråga de inte vill ta i. Det skulle dessutom innebära att luftslottet spricker brutalt.

Själv har jag läst lagtexten samt förarbetet noga och kommer framöver skattefritt för privat bruk beställa en kartong med 500 plastbärkassar från annat EU-land för ca 300 kr inklusive frakt dvs mindre än en krona styck. Dels sparar jag ca 1 000 kr/år (200 påsar/år), dels blir det en tyst protest mot en falsk miljöskatt.

För miljön i stort är det sämre men det har aldrig Miljöpartiet brytt sig om - de är ett beskattningsparti som har ideologisk lekstuga med andras pengar. Miljöpartiet har inget med miljö att göra - glöm inte det i valet 2022.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel