Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Se inte allt avfall som sopor

Över jul- och nyårshelgerna översköljs vi traditionsenligt av bantningstips som lovar snabb viktnedgång under ditt nya, hälsosamma år.

Men tänk om vi skulle satsa på bantning som spelar roll för hela planeten under 2021? Om alla skulle gå ned några hundra kilo koldioxid?

Vår konsumtion orsakar varje år utsläpp på åtta ton koldioxid per svensk, enligt Naturvårdsverkets sätt att räkna. För att klimatförändringarna inte ska göra jorden helt obeboelig behöver vi komma ned till någonstans mellan ett och två ton. Då blir de val vi gör i dag avgörande för om vi ska kunna lämna efter oss en planet som går att leva på.

Vanliga råd

De flesta känner till de vanliga råden om ett mer klimatsmart liv:

Se över resandet, minska energianvändningen och ät lite mindre kött. Men vi måste prata mer om att nyckeln till en hållbar framtid är att alltid återvinna och återanvända våra värdefulla material, det som kallas cirkulär ekonomi.

Det många inte vet är nämligen att nästan hälften av världens utsläpp kommer från vårt sätt att konsumera råvaror. Det beror på att vi hela tiden producerar nya material i stället för att använda dem vi redan har.

För att hjälpa invånare i Jämtlands län som vill bli av med några extra kilo koldioxidutsläpp under 2021 har vi samlat några tips.

Se på ditt avfall som en värdefull resurs De flesta materialen i telefonen, barnens gamla leksaker eller vinterjackan borde användas många gånger. När du letar fram och återvinner dem ser du till att värdefulla råvaror utnyttjas igen i stället för att nytt material tas fram – ett suveränt sätt att minska utsläpp.

Återvunnet

Fråga efter återvunnet Det som ingen frågar efter kommer inte att tillverkas. Ställ frågor om sakerna du köper: Består de delvis av återvunnet material? Går de att återvinna när de har tjänat ut – eller är materialen så hopblandade att det är omöjligt? Konsumenters vilja kan förflytta berg.

Reparera, hyr och dela Laga kläder och prylar i stället för att köpa nytt så ofta. Om vi fördubblar livslängden på våra kläder skulle vi minska garderobens klimatpåverkan till nära hälften. Detsamma gäller vitvaror och småelektronik – att tillverka en vanlig mobiltelefon motsvarar 460 kilometers bilkörning. Och kanske kan du hyra sådant du inte behöver så ofta, eller gå ihop med grannarna och köpa tillsammans?

Ett bonustips: Stöter du på en julledig riksdagsledamot från Jämtland på stan, passa på att kräva en ordentlig handlingsplan för att Sverige ska bli bättre på att använda de råvaror vi har, om och om igen. Då kan du få ordentlig draghjälp i din koldioxidbantning.

Jag passar på att önska ett gott nytt klimatsmart 2021!

Cecilia Zarbell

Kommunikationschef på Ragn-Sells

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel