Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Säkra rimliga elnätsavgifter

De senaste åren har många av landets konsumenter sett elnätsavgifterna öka dramatiskt. Nätföretagens investeringar har dock inte ökat i motsvarande mån. Sedan 2014 har elnätspriserna stigit med i snitt 27,4 procent. I exempelvis Bergs kommun har elnätsavgiften ökat med 52 procent; i Östersunds kommun med 31 procent. För många elkonsumenter innebär det flera tusenlappar i ökade kostnader per år.

Sverige har ett av Europas äldsta elnät och är i behov av investeringar, men trots stora vinster investerar många elnätsbolag inte tillräckligt i näten. Detta är inte rimligt. Vi måste få till stånd en ordning med lägre elnätsavgifter och ökade investeringar, inte minst för att klara de upprustningsbehov som det svenska elnätet står inför.

För att åstadkomma detta har regeringen vidtagit flera initiativ. Svenska kraftnät mer än tiodubblar investeringarna för att stärka upp de svenska stamnäten. Regeringen gick nyligen vidare med har nätkoncessionsutredningens förslag som innehåller åtgärder som kan halvera ledtiderna för byggandet av viktiga elnät.

Regeringen har också lagt fram en ny elmarknadsreglering som syftar till att öka incitamenten för nätutbyggnad och pressa ner elnätsavgifterna för svenska elkonsumenter. Den nya regleringen innebär 17 miljarder lägre elkostnader för konsumenterna. För en vanlig villaägare kan det handla om flera tusenlappar per år.

Det svenska arbetet för att pressa ner elnätspriserna har mött på motstånd från flera håll. EU-kommissionen har riktat kritik mot den nya regleringen och vill att den ska dras tillbaka. Nu har även Moderaterna krokat arm med EU och vill att regeringen drar tillbaka den.

Att EU-kommissionen inte har svenska elkonsumenters bästa för ögonen är kanske ingen större överraskning. Men att Moderaterna tycker att elnätsbolagen ska kunna ta ut stora vinster och fortsätta höja elnätsavgifterna utan att öka investeringarna i elnäten gör oss uppriktigt förvånade.

Om Sverige ska kunna fortsätta att utvecklas och växa är kapaciteten i elnäten avgörande. Det är en prioriterad fråga för regeringen och vi har ett viktigt arbete framför oss. Men det ska inte ske på bekostnad av elkonsumenterna.

Sverige har ett robust elsystem och en god tillgång till el. Vi har en energiöverenskommelse som samlar 70 procent av riksdagen och skapar stabila spelregler för branschen. Vi måste också kunna säkra rimliga elnätsavgifter för svenska elkonsumenter.

Anders Ygeman (S)

Energiminister

Kalle Olsson(S)

Riksdagsledamot

Anna-Caren Sätherberg (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel