Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så vill MP stärka landsbygden

Miljöpartiet presenterar nu vårt landsbygdspolitiska program. Vi vet att landsbygden har en nyckelroll som motor i omställningen till det hållbara samhället – ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Ibland ger samhällsdebatten känslan att allt utanför städerna är ett avfolkat område där ingen vill, eller kan, leva längre. Ingenting kunde vara mer fel. Landsbygden är en förutsättning för att vi ska kunna möta framtidens utmaningar. Här finns den förnybara energin, den nära maten, framtidens material och gröna näringar.

För att säkerställa goda förutsättningar för människor att leva, arbeta och driva företag i hela landet satsar vi på ökad livsmedelsproduktion, teknikutveckling, upprustning av infrastruktur, nytt reseavdrag och stimulanser för bostadsbyggande. Vi vill även:

# Sänka skatten och halvera arbetsgivaravgiften i 23 särskilt utsatta kommuner. Ungefär 1 000 kronor i lägre inkomstskatt per månad och halverade arbetsgivaravgifter stärker privatekonomin och ökar företagens möjligheter att investera i företaget, nyanställningar eller produktionen. För Jämtland Härjedalens del gäller det 5 av 8 kommuner.

# Låta vindkraft och vattenkraft gynna regionen. Det är viktigt att utbyggnaden av förnybar energi stärker den lokala ekonomin. Vi vill därför att intäkterna från fastighetsskatten på vind och vattenkraftverk tillfaller den region där kraftverken finns. För vår region skulle en sådan reform innebära intäkter på 26,5 miljoner kronor årligen från vindkraft till kommunerna och 189,2 miljoner kronor till regionen från vattenkraft.

# Satsa på digitaliseringslyft. Vi vill införa ett nytt bredbandsstöd på 5 miljarder kronor, särskilt riktat till landsbygden och som gör hela landet uppkopplat. Tillgång till bredband är en viktig samhällsservice och en grundförutsättning i ett land med långa avstånd och gles befolkning.

# Skapa en hållbar bostadspolitik. Vi vill minska byggsektorns klimatpåverkan genom att bygga fler trähus och anta ett nationellt mål om att hälften av alla flerbostadshus ska byggas i trästomme 2025. Det skapar många nya arbetstillfällen runt om i landet.

Vi behöver också satsa på en ökad matproduktion i hela Sverige. Mat handlar om trygghet och säkerhetspolitik. Klimatförändringen ökar osäkerheten om det går att importera mat i framtiden. Det är genom att satsa på landsbygden som ökad livsmedelssäkerhet kan skapas.

Peter Eriksson (MP)

Bostadsminister och riksdagskandidat i Norrbotten

Anton Nordqvist (MP)

Riksdagskandidat i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel