Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så skapar länet fler jobb

Vid årsskiftet sänktes kravet på aktiekapital för den som vill starta aktiebolag, från 50 000 kronor till 25 000. Förra gången kravet mildrades fick länet ett tillskott av nya företag. Nu gäller det att ta vara på möjligheten och ge 2020-talets företag de bästa förutsättningarna att skapa nya jobb.

I länet startades 18 procent fler företag under det nyss avslutade 2010-talet än under decenniet före. Det visar en analys som vi på Visma Spcs har gjort på siffror från Bolagsverket. Landet som helhet fick 100 000 fler nya företag samtidigt som antalet nya aktiebolag dubblerades.

En viktig anledning var att kravet på aktiekapital för att få starta aktiebolag halverades 2010, från 100 000 till 50 000 kronor. Nu sänks kravet på aktiekapital igen: Från och med i år räcker det med 25 000 kronor för den som vill starta sitt aktiebolag och förverkliga företagardrömmen.

Ännu fler nya aktiebolag är därför att vänta – en mycket välkommen utveckling. De som väljer den bolagsformen tar ofta företagandet på större allvar från början. Nu gäller det att ta vara på möjligheten, så att Jämtland ska få fler välmående och livskraftiga företag som säkrar både sysselsättning och välfärd.

I mitt arbete som företagarexpert träffar jag många företagare, både nybörjare och sådana som levt ett långt småföretagsliv. Här är mina viktigaste tips till länets riksdagsledamöter på hur de kan bidra till ett bättre företagsklimat:

# Stärk möjligheterna till finansiering. Många småföretagare är beroende av lån från sin omgivning. Bättre möjligheter till extern finansiering skapar fler välmående företag och gör att fler innovativa idéer kan bli verklighet. Se till att de statliga finansieringsalternativ som finns verkligen möter de små företagens behov.

# Underlätta rekrytering. Tre av tio småföretagare vill anställa, men svårigheter att hitta rätt kompetens står i vägen. Gör det billigare att anställa, skapa dialog med näringslivet om deras behov och planera utbildningar efter det. På så sätt kan fler småföretag växa.

# Digitalisera mer. Digitala arbetsverktyg har revolutionerat småföretagarens vardag. Samtidigt ligger de svenska småföretagen efter inom digitalisering, både jämfört med stora bolag i Sverige och andra småföretag i Europa. Tillväxtverket och andra relevanta myndigheter bör få i uppdrag att jobba ännu mer med att underlätta för små företag att få nytta av digitaliseringen.

# Utbilda för både arbetslivet och småföretagslivet. Gör det obligatoriskt för alla kommuner att erbjuda gymnasieelever möjlighet att driva företag inom ramen för Ung Företagsamhet, UF. Elever som kommer i kontakt med UF och får prova på att driva företag i skolan startar i större utsträckning företag även senare i livet.

Det är mycket bra att Sverige nu lär få ännu fler nya aktiebolag. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag – den utvecklingen kan Jämtlands riksdagsledamöter vara med och stötta genom att ge dem som vill starta, driva och utveckla företag bästa möjliga förutsättningar.

Boo Gunnarson

Företagarexpert på Visma Spcs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel