Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så ska MP klara länets vård

Hälso- och sjukvården i Sverige håller hög nivå internationellt sett och Jämtland Härjedalen håller också en god kvalitet på många områden jämfört med andra landsting.

Men det är på några områden som vi sticker ut, tillgänglighet till vården och höga sjuktal generellt i regionen.

Miljöpartiet vill satsa mycket mer på folkhälsoarbete och hälsofrämjande arbete än vad som sker i dag. Vi ser inget skäl till att människor i Jämtland Härjedalen ska ha sämre hälsa än i övriga landet. Det bästa vårdbesöket är det som inte behöver bli av, därför vill vi införa en 1%-regel för folkhälsa. En procent av sjukvårdskostnaderna ska gå till arbete med folkhälsa. Arbete med folkhälsa är något som berör samhällsplanering, skola, fritid och alla stadier i livet, därför måste vi arbeta nära kommunerna i länet.

I Jämtland Härjedalen, med sina stora avstånd är det svårt för alla invånare att kunna nå hälso- och sjukvården på kort tid och utan långa resor. Mycket kan göras med hjälp av distansteknik, därför vill vi utöka och underlätta användningen av fler resfria lösningar. Vi vill utveckla regionens e-hälsoarbete och satsa på mer digital vårdteknik. Allas möjlighet att snabbt kunna bli bedömd av en specialist är för oss en viktig patientsäkerhetsfråga.

För trygghet och kontinuitet så vill vi att alla ska erbjudas en fast vårdkontakt på hälsocentralen man hör till.  Det är särskilt viktigt för personer med flera sjukdomar och äldre personer.

En av våra största utmaningar är att psykisk ohälsa ökar, främst bland unga personer. Är du ung och mår dåligt ska du få stöd i tid. Vi vill jobba närmare kommunernas elevhälsa och stärka ungdomsmottagningarnas uppdrag vad gäller psykisk hälsa.

Region Jämtland Härjedalen är en av länets största arbetsgivare och har ett stort ansvar för en god arbetsmiljö. Regionen ska vara en attraktiv arbetsgivare för att både behålla personal, och för att kunna rekrytera ny fast anställd personal, liksom att locka den personal som kommer att behövas framöver.

För att klara det vill vi erbjuda akademisk specialisttjänstgöring, vår personal ska kunna vidareutbilda sig utan att behöva ta studielån eller lägga ut egna pengar. Vi vill också ge regionens medarbetare större inflytande över sin egen arbetstid, så att man kan jobba som det passar just den fas i livet man befinner sig i.

Vi vill att äldre medarbetare ska kunna gå ner i tid de sista åren innan pension utan att förlora lön eller pension.

Miljöpartiet de gröna går till val på politik för en region som är hållbar, modern och framtidsinriktad.

 

Karin Thomasson, MP, kandidat till Regionfullmäktige

Anton Nordqvist, MP, kandidat till Regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel