Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så kan Östersund öka sin matberedskap

Krisberedskapsveckan påminner om att var och en av oss har ett stort ansvar att vara förberedda på olika sorters kriser. Inte minst behöver den svenska livsmedelsproduktionen öka, för ökad självförsörjning av livsmedel. Det minskar sårbarheten. I dag är självförsörjningsgraden så låg som 50 procent.

2017 beslutade riksdagen om den första svenska livsmedelsstrategin; Fler jobb, hållbar tillväxt i hela landet, medvetna konsumenter och ökad självförsörjningsgrad av livsmedel som minskar sårbarheten i livsmedelskedjan. 30 procent ekologisk jordbruksareal och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av ekologiska produkter 2030. 

2018 antog S-ledda regionen en Mat- och livsmedelsstrategi för Jämtlands län med mål som siktar mot 2030; Ökad hållbar livsmedelsproduktion både i värde och volym, och med hänsyn till klimat och biologiskt mångfald. Länet är ett erkänt kompetenscentrum för mat och gastronomi. Mat, kultur och turism i samverkan är en stark drivkraft för regional utveckling och för att stad och land utvecklas tillsammans. 

Östersunds kommun tillagar mycket mat till förskolor, grundskolor och äldreboenden. Som stor konsument finns chansen att köpa mat som ökar lokal livsmedelsproduktion. Vi socialdemokrater skrev därför en motion i juni 2019 om att ta fram en kommunal långsiktig livsmedelsstrategi som bygger på de nationella och regionala livsmedelsstrategierna. Om kommunen sen köper mat utifrån den, kan svensk och lokal livsmedelsproduktion öka, och därmed självförsörjningsgraden.

Samtliga partier i Tekniska nämnden biföll motionen. Det finns därför stora förhoppningar att hela kommunfullmäktige kommer att ställa sig positiv till en kommunal livsmedelsstrategi. Då kan kommunen köpa in mer ekologisk och/eller lokalproducerade varor. Till exempel är det både kostsamt och tidskrävande att ställa om konventionell produktion till ekologisk produktion. Det blir möjligt att börja använda jordbruksmarker som i dag är i träda för att odla sådant som kommunen vill köpa, vilket ökar svensk självförsörjning. Det blir möjligt för kommunen att ställa krav på hållbart produktionssätt, vilket gynnar lokala köttproducenter som ofta kan vara klimatsmarta utifrån att betande köttdjur binder kol. För att lokala livsmedelsproducenter ska våga göra en omställning, och börja producera mer, så är det viktigt med mer långsiktiga kommunala beslut som gör att kommunen kan köpa mer lokalt.

Kommunen kan med en livsmedelsstrategi köpa mer lokalproducerad mat, och ge mycket bättre förutsättningar för ökad lokal livsmedelsproduktion. Det ökar livsmedelsberedskapen och självförsörjningsgraden. Dessutom ger fler jobb och livskraftigare jordbruk levande landsbygder, och det vill vi ha.

Mona Modin Tjulin (S)

Gruppledare Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel