Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så blir Berg ännu bättre

Bergs kommun är en fantastisk del av vårt land och vårt län. Det märks i samtalen när vi bergsbor möter varandra på affären eller på promenaden. Men det märks också på att alla de människor som vill flytta till oss.

Som politiker måste man fråga sig - ska vi utveckla och satsa framåt eller ska vi dra i handbromsen innan vi ens tittat på förutsättningarna? För oss socialdemokrater i Berg är det en enkel fråga. Vi ska alltid tänka utveckling. Vi ska fortsätta jobba för en attraktiv kommun, med god service. Vi ska jobba för att människor även fortsatt ska vilja bo här och flytta hit.  Då måste ett stort fokus ligga på utveckling och att vilja framåt.

Den allra största delen av kommunens budget, ca 90 procent, går till vår välfärd, de lagstadgade verksamheterna, och det är rätt - välfärden är grunden i en väl fungerande och attraktiv kommun, en fungerande välfärd förväntar vi medborgare oss. När vi väljer bostadsort, då betyder även fritiden mycket,  platser att möta människor på, närhet till service och möjligheten till en aktiv fritid.

Just nu pågår en mycket spännande och viktig process här i Berg. Vi projekterar vårt första Trygghetsboende i kommunen. För alla från 65 år som vill ha det lite enklare, närmare och möjlighet till gemenskap. På kommunstyrelsens senaste sammanträde tog vi också ett inriktningsbeslut att flytta Svenstaviks folkbibliotek till bottenvåningen av huset. Det finns så många positiva effekter av det, här är några enligt mig

# Vi bidrar till fler upplevelser och mer service i centralortens centrum.

# En mer tillgänglig mötesplats för alla åldrar.

# Biblioteket flyttas fram och får en centralare plats och roll.

# De som bor i Trygghetsboendet kan ta hissen ner för att läsa en tidning, träffa folk och smidigt låna med sig en bok.

Under processens gång och med inspel, idéer och behov som dyker upp är jag säker på fler möjligheter och synergieffekter.

Moderater och Sverigedemokrater de röstade tillsammans nej till en inriktning att biblioteket ska kunna inrymmas i bottenvåningen. De sa nej till att utreda bland annat ekonomiska konsekvenser.  Moderaterna gjorde dessutom en skriftlig reservation där man kan läsa att de reserverar sig ”på grund av det osäkra ekonomiska läget i omvärlden.”

Om vi, som Moderaterna vill, ska ta hänsyn till världens ekonomiska läge för att utreda och uttrycka en viljeinriktning – när sjutton ska vi då kunna ta nya steg framåt?

Therese Kärngard

Socialdemokraterna i Berg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel