Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S skyldiga till regionens usla ekonomi

I en debattartikel i LT 7 September skriver tre ledande socialdemokrater en kritisk artikel om den nuvarande regionpolitiska ledningens brist på ekonomisk styrning. Finns det ingen självkritik?

Den socialdemokratiska politiska styrningen av regionen efterlämnande ett samlat underskott på en miljard kronor. Detta vill man glömma och beskylla den nuvarande majoriteten för bristande information om framtiden.

Det är en praktlögn. Det går inte att på elva månader reparera en havererad regional ekonomi som uppkommit under mångårig socialdemokratisk ledning. Något väljarna kan komma ihåg 2022.

Socialdemokraterna borde ha tagit ansvar redan när det första 100 miljonerna i underskott kom för fem år sedan. Att beskylla den nuvarande majoriteten för ekonomiskt lättsinne är fräckt okunnigt och ohederligt. Att det är sjukhuset i Östersund som är sänket påtalade jag i denna tidning redan 2018.

Sjukhuset är dubbelt så stort som det borde vara med en befolkning i länet på 135 000. Här har det brustit i politisk ledning. Det finns inte underlag för ett fullskaligt länssjukhus i Jämtland-Härjedalen .

Arbetstidslagstiftningen gör det än värre. Det går inte att driva dygnetrunt-verksamhet med regler om dygns-och veckovila. Det sjukvårdsarbete som kan göras av fyra läkare kräver elva läkare för att bemanna jourverksamhet i två linjer, jour och bakjour på ett stort antal kliniker.

Det är fel att akutmottagningen ofta bemannas av en yngre eller i värsta fall yngsta läkaren på kliniken. Det ska givetvis vara den mest erfarna som möter patienten på akutmottagningen.Jag kan inte förstå den nuvarande ordningen som leder till timvis väntan på akutmottagningar.

Nätläkare som nu breder ut sig är ingen bra lösning. Framför allt brister det i kontinuitet, vilket är en viktig kvalitetsfaktor. Undersökningen hos en nätläkare blir bristfällig. Det går inte att känna på patienter via telefon.

Dessutom är nätläkartjänsterna dyra och dränerar budgeten på medel som borde användas för personliga patient-läkarbesök i första hand hos allmänmedicinare.

En sak jag lärt mig under de 56 år jag varit läkare. Att man inte ska behandla förstagångsbesök per telefon.

Andelen läkare med specialiteten allmänmedicin är i Sverige 15 procent I andra jämförbara länder Storbritannien, Kanada och Holland är procentsatsen 40. Allmänmedicinarna är överlastade medan sjukhusläkarna är undersysselsatta . 3-5 patientkontakter per dag. I andra OECD-länder är kontakterna 7,5 hos sjukhusläkare.

Läkarförbundet och politiker är eniga i tal om satsning på primärvård så sent som i fjol men litet har blivit gjort under senaste 20 åren .

Akutmottagning ska användas för akut sjuka. Inte för patienter som inte tas emot på ordinarie arbetstid på vårdcentraler eller sjukhusets specialistmottagningar.

Det skall gå att boka tid hos vald läkare också på sjukhusklinik samma eller nästa dag. Den nuvarande ordningen med kravlöshet gentemot läkarprofessionen blir för dyr för regionen med mycket dubbelarbete primärvård -akutmottagning + eventuell sjukhusvård.

Patienterna är numera väl orienterade om sin sjukdom och kan söka rätt läkare för personligt besök och inte anlita nätläkare.

Regionpoltikerna måste lära sig ställa krav. Patienter ska tas emot senast nästa dag. Väntelista får inte förekomma.

Vård ska ju ges i vilket fall som helst fall ges. Varför inte i dag i stället för om två månader?

Har ställt mig den frågan ända sedan 1970.

Den verksamhetschef som tillåter vårdköer skall bytas ut. Sverige har nog nu 50 000 läkare mot 8 000 år 1968 samtidigt som det egentliga vårdarbetet blivit lättare. Det fanns inga köer 1968. Jag var med redan då.

Ge den nuvarande majoriteten fyra års arbetsro att rätta till socialdemokraternas förstörda regionekonomi.

Håkan Borg, L

Öron näs-halsspecialist sedan 1963 fortfarande yrkesverksam

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel