Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: S i länet stödjer Makedonien

Annons

Sedan år 2 000 har Socialdemokraterna i Jämtlands län samarbetat med systerpartier på Västra Balkan. Det har skett tillsammans med Olof Palme Center som finansierat insatserna medans vår insats har varit ideell. Senast har det varit med SDSM i staden Prilep, Makedonien.

 Samarbetet har inneburit gemensamma utbildningar för deras ledare och medlemmar. Bland andra har deras partiordföranden och nuvarande premiärminister Zoran Zaev deltagit vid ett tillfälle.

Under den tid som vi samarbetat har Makedonien förändrats från att vara nationalistisk, korrupt, auktoritär och kriminell till att vara en öppen, rättssäker och demokratisk nation. Kampen mot de tidigare krafterna är naturligtvis inte över eftersom demokratin ständigt är hotad. Liksom här hos oss fortsätter nationalistiska partier att sprida falska nyheter och infiltrera myndigheter för att destabilisera samhället för att göra invånarna rädda och osäkra. Nästa steg är att erbjuda en lösning som i Makedoniens fall innebär en återgång till tidigare regim. Bakom den planen finns Ryssland som deltagare i maktkampen på Västra Balkan.

 Den tidigare premiärministern Gruveski flydde också undan rättvisan till Ungern. Det gjorde att han kom undan ett tvåårigt fängelsestraff och pågående rättegångar där fällande domar skulle betyda betydligt längre strafftider. Försök att mörda Zoran Zaev har också gjorts, vilket visar hur långt man kan gå för att hindra en demokratisk utveckling i landet.

 Äntligen har Makedonien och Grekland enats om att Makedonien byter namn till Republiken Norra Makedonien. Det innebär att landet nu kan ansöka om medlemskap i EU och även i Nato vilket de anser viktigt.

 Det stora arbetet har Socialdemokraterna i Makedonien och Prilep gjort själva genom att skapa förtroende för partiets ideologi och värderingar vilket ledde till deras valsegrar både nationellt som lokalt. Att vi ges möjlighet att delta i kampen mot nationalism, korruption och kriminalitet är vi stolta att få göra och Socialdemokraterna i Jämtlands län kommer att ge fortsatt stöd om våra kamrater i Prilep så önskar.

 

 

Eva Handmark

Lena Bäckelin

Stefan Fax

Robert Uitto

Margareta Winberg

Gabriella Carlsson

Samtliga Socialdemokrater

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons