Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: 250 miljoner till länets välfärd

Oavsett var i landet du bor ska du kunna få den vård du behöver. Samtidigt ska skolan ha de resurser som krävs för att ge alla barn samma möjlighet att lyckas. Därför tar vi socialdemokrater nu nästa steg för att öka jämlikheten mellan Sveriges kommuner och regioner.

Vi vill förbättra möjligheterna för människor att kunna bo och leva i hela landet. För det krävs en omfördelning av resurser till regioner och kommuner där behoven är stora men de ekonomiska förutsättningarna sämre.

Skillnaden i förutsättningar är ibland stor mellan våra olika landsändar. I vissa kommuner finns det få barn utspridda på stora ytor, på andra håll finns det många fler äldre i behov av stöd och där hemtjänsten dessutom behöver åka långa sträckor mellan varje brukare. Samtidigt som förutsättningarna är så olika är kraven och förväntningarna lika i hela landet.

Här är vi socialdemokrater tydliga: de geografiska förutsättningarna får aldrig styra kvaliteten på välfärden. Därför uppdaterar vi nu det så kallade kommunala utjämningssystemet så att regioner och kommuner får likvärdiga förutsättningar att ta sitt välfärdsansvar. Det innebär att vissa kommuner och regioner kommer att få bidra med mer, medan andra får en större del av kakan. Vi kallar det solidaritet. För oss socialdemokrater är det självklart att likvärdiga förutsättningar mellan kommuner och regioner är avgörande för en stark välfärd. Det senare motverkar också klyftor mellan olika delar av landet.

I Jämtlands län bidrar vi till hela Sveriges utveckling. Hos oss utbildas nya generationer unga, här finns några av landets starkaste besöksdestinationer och våra basnäringar är helt avgörande i den pågående omställningen till ett mer hållbart samhälle. Men vår skattekraft har över tid försvagats, och länets gleshet – 1,5 procent av Sveriges befolkning på 12 procent av landets yta – innebär stora utmaningar att erbjuda en likvärdig välfärd. Det uppdaterade systemet kommer att utgå från en mer aktuell bild över Sverige, där bland annat andelen äldre ökar. Likaså kommer större hänsyn tas till gles bebyggelse och faktorer som utbildningsnivå och låg inkomst. För Jämtland innebär det sammantaget ett kraftigt tillskott på omkring 260 miljoner kronor/år från 2020.

En kvarts miljard mer till länets välfärd! Skapandet av det starka samhället handlar om att säkra välfärd och jämlika livschanser i hela landet, från barndom till ålderdom. För att möjliggöra det tar vi nu de första stegen för att utjämna de olikheter som finns i välfärden mellan olika delar av landet.

Vi är övertygade om att en stark och jämlik välfärd skapar ett Sverige som håller ihop.

Kalle Olsson, S, riksdagsledamot

Anna-Caren Sätherberg, S, riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel