Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rovdjursaktivister saboterar skyddsjakten

Återigen så har en, troligen mindre, och absolut inte direkt påverkad, grupp av individer lyckats sabotera ett i högsta grad befogat skyddsjaktsbeslut gällande vargar inom Tåssåsens samebys vinterrenbete. Man har återigen fått gehör hos Luleå Förvaltningsdomstol för inhibering av skyddsjakten.

Uttrycket ”troligen mindre” kräver kanske en förklaring: Svenskt rättsväsende har bland annat med hänvisning till Århuskonventionen beslutat att en ”organisation” skulle få så kallad talerätt i viltförvaltningsfrågor om den innehöll minst 100 personer, oklart på vilka rättsliga grunder man kom fram till den siffran.

Någon definition på vad en sådan sammanslutning är finns inte, med andra ord så räcker kanske till exempel en Facebookgrupp. Det innebär att i praktiken att en sammanslutning som påstår sig innehålla minst 101 individer får samma ”talerätt” som exempelvis Svenska Jägareförbundet med sina drygt 151 000 medlemmar, eller Jägarnas Riksförbund, ca 41 000 medlemmar eller LRF med ca 139 000.

I detta land så har vi i normala demokratiska termer något som kallas proportionell demokrati, eller på ren svenska; en person – en röst. Detta verkar vara helt satt ur spel inom den svenska rovdjursförvaltningen där man systematiskt saboterar jakt och skyddsjaktsbeslut genom överklaganden.

En sammanslutning rovdjursivrare hade år 2016, enligt sin högst egentillverkade medlemslista 180 medlemmar. En lista med namn helt utan adresser, telefonnummer eller andra kontaktuppgifter vilket ska finnas i en medlemsmatrikel.

En annan grupp som ofta figurerar i media som någon sorts experter på rovdjursförvaltning hade år 2019 ca 3 700 medlemmar , oklart hur många som är familjemedlemmar eller omyndiga.

En annan organisations talerätt grundar sig på att en ”revisor” intygar att antalet betalande medlemmar klart överstiger 100 personer. Och sådant godtar svenskt rättsväsende rakt av!

Jämför gärna med antalet medlemmar i jägar- och markägarorganisationerna. Proportionell demokrati??

Detta är bara några exempel på, milt uttryckt, egendomliga beslut och insatser som skett dom senaste åren från det svenska rättsväsendet.

Att ovanstående allvarligt rubbat förtroendet för polis och rättsväsendets förmåga att opartiskt hantera rovdjursfrågorna hos stordelen av den svenska jägarkåren och landsbygdsbefolkningen borde rimligen stämma till någon form av eftertanke hos ansvariga svenska politiker!

Håkan Semb, Ånge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel