Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rösta ja till nya gymnasielagen – större chans att ensamkommande kan få jobb

Sommaren 2018 tillkom den nya gymnasielagen och den innebar att ensamkommande ungdomar skulle bli klara med sina gymnasiestudier eller yrkesutbildning och därefter skaffa sig en tillsvidareanställning inom sex månader.

Sedan kom pandemin och alla trodde väl att även nya gymnasielagen skulle reformeras och att det skulle ges lättnader. Men riksdagen valde i höstas att rösta ner detta förslag.

Kontentan av det hela är att det nu finns ett stort antal unga, nyutbildade ungdomar, många i bristyrken, som inte vill annat än att jobba men som många gånger har svårt att på denna korta tid få en tillsvidareanställning. De skulle med stor säkerhet kunna försörja sig på timvikariat eller olika säsongsanställningar men detta godkänner inte Migrationsverket utan kommer i stället att utvisa dem till ett av världens farligaste länder, Afghanistan.

På torsdag 3/6 röstar riksdagen om lättnader i nya gymnasielagen, bland annat att ungdomarna ska få ett år på sig, i stället för sex månader, att skaffa tillsvidareanställning efter avslutad utbildning. Vi hoppas att våra folkvalda inser att detta är en viktig fråga som inte kostar landet något men som ger många en betydligt större chans att få stanna i Sverige och genom arbete betala tillbaka för de utbildningar de gått. 

Något annat vore både inhumant och ett kopiöst slöseri med pengar!

Helen Sjöström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel