Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Riv upp minerallagen

Det är fler än jag som förfasas över hur illa lantbrukare kan bli behandlade i detta land. Om det råkar finnas intressanta mineraler på deras mark, som Sveriges geologiska undersökningar (SGU) eller Bergsstaten tror kan leda till en koncession och utvinning, är de chanslösa om de försöker stoppa undersökning och senare utvinning. Häromdagen fick företaget Scandivanadium en halv miljon kronor i bidrag från svenska staten för att provborra efter Vanadin i Lyby i Hörby.

Minerallagen säger i kapitel 2 :  "2 §   Undersökningstillstånd skall meddelas, om det finns anledning att anta att undersökning i området kan leda till fynd av koncessionsmineral." Har undersökningar lett till att det finns vissa mineraler, kommer exploatören att få rätt att utvinna.  Kapitel 4 "2 §   Koncession ska meddelas, om 1. en fyndighet som sannolikt kan tillgodogöras ekonomiskt har blivit påträffad, och...." om det inte handlar om nationalpark, skyddsområde eller kyrkogård! En vanlig bonde med sina åkrar har inte en chans att stoppa exploateringen.

Efter att ha sett Uppdrag Gransknings (UG) program "Jakten på mineralerna" tänker jag att detta liknar vad vi känner till från kommunistiska diktaturer, där staten har fullständig suveränitet att bestämma över huvudet på medborgarna. Där, liksom här, garanterar äganderätten ingenting, om den står i motsättning till vad staten vill. Och ersättningen till markägaren är usel. Bolaget behöver bara betala 2 promille av värdet på årets utvinning!

På Österlen i Skåne och Oviken i Jämtland vill utländska bolag exploatera mineralen vanadin. Det är en mineral som kan lagra energi och är ekonomiskt intressant och användbar tex för elbilar,  som ska vara så miljövänliga. Argumenten från bolagen, med support från SGU och Bergsstaten,  som är ett statlig beslutsorgan för prospektering av mineraler,  som" behövs för samhällets försörjning" och inte minst för den globala miljön.  För att rädda klotet är dessa organ och deras supportar beredda att offra mycket av den lokala miljön för sina högre syften. Vi känner igen detta tankegods att målen helgar medlen!

På Österlen och i Oviken vill de använda jordbruksmark för gruvdrift. Naturvärden och den bästa åkermarken för matproduktion kan inte konkurrera med fördelarna och behoven av att utvinna vanadin. Det  betyder inget att lantbrukarfamiljerna i generationer har odlat jorden och vårdat naturen. De har helt enkelt ingen talan mot staten och bolagen. Nästan ingen som överklagat har haft framgångar i miljödomstolen, som slår bönderna i huvudet med minerallagen.

Man kan ju undra vad det var för politiker i riksdagen som godkände henna maktlag 1991? Kanske insåg de inte konsekvenserna? I vart fall är det nu dags att riva upp den lagen. I UG: s program var det en person som tyckte man skulle exploatera på Österlen. Det var, inte förvånande, en miljöpartist. Det är problem med ett parti som ser sig själva som räddare av jordklotet och av den anledning tycker sig ha moraliskt ansvar att göra allt som de tror leder till detta oantastliga överordnade mål. För sådana politiker blir det en nödvändighet att offra lokal värden och gå över lik för att rädda mänskligheten.

Alf Ronnby

fil dr sociologi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel