Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rasistisk politik mot hbtq-flyktingar

De flesta av oss vill leva i ett samhälle som respekterar mänskliga rättigheter. Samtidigt skickar vi tillbaka hbtq-personer på flykt till de förtryckande länder som de lyckats lämna. Sverige driver en rasistisk flyktingpolitik som slår hårt mot de mest utsatta.

- Jag har tryggheten att komma från ett land där jag inte förföljs på grund av vem jag älskar. Så är det inte för alla. Vi måste förbättra för hbtq-flyktingar, de drabbas extra hårt av den osolidariska flyktingpolitiken, säger Malin Björk, talesperson i hbtq-frågor för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet har tagit strid för asylrätten, som urholkats de senaste åren. Till exempel när riksdagen röstade för att förlänga inskränkningarna i Sveriges asyllagstiftning. Inskränkningar som till en början drevs igenom av en S- och MP-ledd regering, då under benämningen ”den tillfälliga flyktinglagen”. Även den partipolitiskt obundna organisationen RFSL har tagit ställning mot den svenska repressiva flyktinglagen.

När både EU och Sverige stänger sina gränser drabbar det redan utsatta människor extra hårt. Asylprövningen är rättsosäker i de flesta EU-länder eftersom hbtq-kompetens saknas bland beslutsfattarna.

- När handläggare får krav på sig att neka fler människor asyl blir det svårare för hbtq-personer att bevisa att de faktiskt är förföljda för att de är hbtq-personer, eller att de är hbtq-personer överhuvudtaget. Bevisbördan läggs på den asylsökande och trovärdighetsbedömningarna är ofta helt felaktiga och orimliga, säger Malin Björk.

Den alltmer repressiva flyktingpolitiken i Sverige och EU är ett av de mest konkreta uttrycken för att rasistiska och nationalistiska krafter flyttat fram sina positioner. I ett sådant samhällsklimat är det många som drabbas, framförallt rasifierade och hbtq-personer.

- Vårt motstånd tar avstamp i vår kamp för jämlikhet, i vår antirasistiska kamp, i vår feministiska kamp – och i vår hbtq-kamp. Det är detta som gör oss till den mest hoppingivande och radikala kraften i Pride-tågen runtom i Sverige, säger Malin Björk.

Vi kräver att Migrationsverket ska inrätta särskilda boenden för asylsökande hbtq-personer och att Migrationsverket ska kunna erbjuda tolkar med hbtq-kompetens. Migrationsverket måste även vidta kompetenshöjande åtgärder i hbtq-frågor för att skapa en mer enhetlig rättstillämpning där hbtq-flyktingars trovärdighet inte ifrågasätts systematiskt och bedöms felaktigt.

Malin Björk

EU-parlamentariker och Vänsterpartiets talesperson i hbtq-frågor samt vice ordförande för EU-parlamentets tvärpolitiska hbtq-grupp.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel