Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rädda säsongsföretagen

 
Corona: Politik
Visa alla artiklar

Coronakrisen är en tragedi med många bottnar. Över fyra tusen personer har mist livet och långt fler sörjer en anhörig. Samtidigt har många förlorat jobbet och företagare ser sina livsverk gå under. Nu hörs nödrop om en förlorad sommar för säsongsberoende företagare.

Regeringens stödåtgärder är långt ifrån tillräckliga för att rädda de företagare som är beroende av turistsäsongen. Det så kallade omställningsstödet tar sikte på företag som haft problem under mars och april, då det fortfarande råder lågsäsong och många företag därför inte startat upp sin verksamhet. Permitteringsstödet kan heller inte användas fullt ut eftersom många av dessa företag har få anställda över lågsäsong. Den 3 april antog riksdagen regeringens förslag om en tidsbegränsad nedsättning av socialavgifterna. Det innebär att arbetsgivaravgifterna sänks mellan 1 mars och 30 juni 2020. Från och med juli månad, då många företag anställer extra personal, höjs alltså återigen avgifterna.

Till skillnad från regeringen anser vi att det behövs en strategi för att bemöta konsekvenserna av coronaviruset och återstarta ekonomin. Det krävs massiva insatser här och nu för att förhindra konkurser och rädda jobb. Moderaterna har under våren drivit regeringen framför sig och föreslagit allt ifrån slopade arbetsgivaravgifter och utökade stöd för korttidspermitteringar till direkta företagsstöd. Regeringen har delvis hörsammat detta, men vi kommer oförtrutet fortsätta detta arbete för att näringslivet ska överleva denna djupa och osannolika kris.

Ska de säsongsberoende företagen komma på fötter krävs också omfattande regelförenklingar inom besöks- och restaurangnäringen. I dag är det för tidskrävande, för krångligt och för dyrt att driva företag i Sverige. Riksdagen sade nyligen ja till Moderaternas förslag om flera viktiga regelförenklingar. Det arbetet måste fortsätta med full kraft.

Sverige har bättre förutsättningar än de flesta länder att klara krisen, men då krävs en strategi för jobb och företagande i hela Sverige. Regeringen har lyssnat på vissa av Moderaternas krav, men lyckas inte komma fram med åtgärder som på riktigt når de näringsidkare vars överlevnad hänger på en gynnsam sommarsäsong. Därför fortsätter vi moderater upprepa våra krav på investeringar i jobb och företag – en saktfärdig regering ska inte få leda till en fördjupad kris som följd av en förlorad sommar för Sveriges företagare.

Lars Hjälmered (M)

Näringspolitisk talesperson

Saila Quicklund (M)

Riksdagsledamot, Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel