Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Protestantisk kristendom grunden för demokrati

Vi har i Sverige i dag en tämligen liberal demokrati där alla har rätt till utbildning, och där var och en har frihet till kunskapsmässig/praktisk utbildning, frihet att välja yrke, livspartner, politisk tillhörighet och konfessionell gemenskap m.m.

Vad är då de viktigaste faktorerna som gör att vi kan få en sådan demokrati?

Enligt professor Robert Woodberrys (Baylor, USA) och flera andra forskares rapporter så är den viktigaste faktorn spridning av protestantisk kristendom. Ingen annan faktor når upp till mer än en tredjedel så stor påverkan till utvecklandet av liberal demokrati.

Vi känner till flera protestantiska missionärer (t.ex. Bruce Olson) som begett sig till stamfolk utan eget skriftspråk. Dessa stamfolk har haft ytterst begränsat utbyte med andra folkgrupper. Inom några decennier har dessa folk både skriftspråk och en etisk standard där de respekterar varandra och ger varandra frihet att ta tillvara på den kunskap som finns i hela världen även om långt ifrån alla omfattar den kristna tron.

Sverige hade den lutherska kyrkan som lärde oss att läsa, och på 1800-talet kom flera protestantiska missionärer till vårt land, som då var ganska fattigt och försupet. Detta ledde till att fler och fler tog till sig den frihet och trygghet som den kristna tron ger, och vågade därför ta ansvar för sina egna och sina medmänniskors liv. Frikyrkorörelsen växte fram och i dess kölvatten även arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen m.m. Alkoholkonsumtionen sjönk, kriminaliteten sjönk, kreativiteten och företagsamheten växte. Detta innebar även att den ekonomiska standarden växte enligt Stig Hällzon (f.d. chefredaktör HV). Professor Paul Segerstrom (Handels, Stockholm) har visat att de länder som präglats av protestantisk kristendom har högst BNP i världen tätt följda av det av judendom präglade Israel.

Trots att detta är allmänt känt finns det idag krafter som vill begränsa utbildning på kristen grund. Detta medför att vi delvis återgår till de förutsättningar som vi hade i Sverige för flera hundra år sedan. Vi har redan minskat den protestantiska kristendomens inflytande i det svenska skolväsendet sista 50 åren. Vi har också fler omotiverade elever i skolan än vad vi hade för 50 år sedan. Utifrån de etiska samtal vi har haft, med våra elever under åren vi har undervisat ger vid handen, att det har blivit större andel osolidariska attityder hos elever med åren.

Staffan I Lindberg vid Göteborgs universitet har genom besöksintervjuer av 300 unga vuxna (18-29 år) tagit reda på attityder. Där har det bl.a. framkommit att nästan en tredjedel föredrar en stark ledare som inte bryr sig om demokratiska principer som allmänna val och en riksdag. Enligt Lindberg är skolans utveckling de senaste decennierna den viktigaste förklaringen.

För dig som vill verka för demokrati utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, är konceptet klart: Lyft fram en protestantisk kristendom i skolväsendet!

Ulf Hedin

Gymnasielärare, Östersund

Kenneth Hermansson

Folkhögskolelärare, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel