Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Polisbrist hotar glesbygden

Annons

Vart fjärde företag på glesbygden har övervägt att lägga ner delar av eller hela verksamheten på grund av brottslighet. Detta kan jämföras med elva procent i mindre städer och sex procent i storstäder. Siffrorna organisationen Företagarna presenterar är skrämmande höga. Att företag skulle försvinna från glesbygden vore förödande för invånarna i dessa kommuner. De skulle bli av med arbetstillfällen, regional tillväxt och skatteintäkter. Det här är en kris.

Men regeringen verkar inte ta detta på allvar. I januari 2019 lades ett förslag om tillträdesförbud på deras bord. Ett förslag som skulle ge butiker möjligheten att förbjuda tillträde åt brottslingar som dömts för till exempel olaga hot eller ringa stöld. Något som på riktigt skulle förbättra näringsidkares förutsättningar att bedriva sin verksamhet, inte minst på glesbygden. Sedan förslaget lades har ingenting hänt.

Sverige har även bland den lägsta polistätheten i EU. Vi skulle behöva öka polisstyrkan med över 50 procent för att komma upp till genomsnittet i unionen. Bristande polisnärvaro slår som hårdast mot glesbygden, eftersom avstånden är mycket långa. För att vända den här utvecklingen krävs riktiga åtgärder, man måste prioritera.

Men det gör inte januaripartierna. De väljer bort en välbehövlig lönesatsning för landets hårt arbetande poliser och spenderar istället pengar på friår, ineffektiv klimatpolitik och en familjevecka. Januaripartierna låter glesbygden vara en plats präglad av den bristande polisnärvaron.

Moderata ungdomsförbundet vill däremot ge varje polis en löneökning med 3 000 kr i månaden. Att vara polis ska vara ett attraktivt karriärsval. Så fler väljer yrket och färre väljer att sluta. Vi vill se 10 000 fler polisanställda i Sverige, så ingen del av landet är glömd. Utvecklingen på glesbygden måste vända.

Att hålla hela Sverige tryggt är statens kärnuppgift. Då är det inte acceptabelt att slösa skattebetalarnas pengar på onödiga utgifter. Företag ska inte överväga om de ska lämna glesbygden, företag på glesbygden ska överväga om de ska expandera. Då måste hela Sverige vara tryggt.

Axel Jonsson

Ledamot MUF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel