Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Passiva politiker har själva vållat föraktet

 Politikerföraktet som breder ut sig är, som jag ser det, helt självförvållat av våra  politiker.

Hur kan det vara så att riksdagsledamöterna i ett stort parti, representerande alla län i hela landet, alltid tycker precis likadant i alla frågor när det kommer till omröstning i kammaren? Självklart är det inte så. Med en väl tilltagen riksdagslön som försörjning och den egna tron att man utövar ett yrke så biter man ihop och röstar som partiledaren befaller trots att det går stick i stäv med den egna hjärtefrågan. De mycket få ledamöter som vågar hävda sin egen uppfattning i en viktig fråga hamnar ute i kylan och antingen petas direkt ur partiet eller strykes från valsedeln inför nästa val.

Att hålla sig till valmanifestets huvudpunkter i ett parti under den kommande mandatperioden är en självklarhet, men att bli pådyvlad en politisk uppfattning i alla de frågor som dyker upp under en mandatperiod  är att passivisera en partimedlem. Detta undergräver samtidigt den fria och spänstiga politiska debatt som vi som väljare förväntar oss av de som förr kallades för folkets förtroendevalda representanter. I  själva verket har dessa personer självmant konverterat till att kalla sig den politiska eliten, med ett stort antal förmåner som bäddar för en behaglig tillvaro så länge du inte sticker ut från en anonym knapptryckartillvaro.  Detta om något sprider en negativ bild av politikern i allmänhet, som anonymt liftar med i en yrkesroll och ser tillvaron som ett bekvämt sätt att försörja sig. Denna realitet saknar förankring hos den valmanskår som lever i den bistra verkligheten där den personliga ekonomiska försörjningen inte alls är en självklarhet.

 Landsbygdspartiet oberoende förespråkar en större verklighetsförankring med arbetslivserfarenhet hos de personer som kan bli invalda i vår riksdag. Partiet vill begränsa antalet mandatperioder till

2 högst 3,  för att man därefter skall gå ut i det vanliga arbetslivet igen under minst 1 mandatperiod. Partiet vill återskapa riksdagsmandatet som ett förtroendeuppdrag från väljarna. Den nuvarande modellen, med politik som en yrkesroll, har flyttat fokus hos partierna  från att lösa viktiga samhällsfrågor för medborgarna till att handla om hur de skall säkra sitt ”jobb” och sin ekonomiska försörjning under nästa mandatperiod.

 

Arne Forsell

Medlem i Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel