Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Östersund blir mer jämlikt med V

För första gången på många år har Östersunds kommun ett renodlat borgerligt styre och det märks på alla nedskärningar i det borgerliga budgetförslaget inför kommunfullmäktige den 21 november. En ekonomi som går med överskott verkar vara viktigare än välfärden.

Vi i Vänsterpartiet ser stora problem med det borgerliga budgetförslaget. Borgarna skär bort i verksamheterna för att skapa ett budgetöverskott. Det tycks vara ett mål för dem att ifrågasätta det som kommunen inte är ålagd att göra enligt lag. Vi ser inte kommunen som ett privat företag som ska vinstmaximera. Vi vill se ett Östersund för alla, inte bara för de styrande politikerna.

Vårt budgetförslag innefattar satsningar på välfärden inom flera områden. Några av våra förslag är:

# 4 miljoner kronor mer till barn i behov av särskilt stöd.

# 20 miljoner kronor mer till vård och omsorg för att kommunen ska bli en bättre arbetsgivare. Kommunen ska inte driva sina anställda till sjukskrivningar på grund av besparingar.

# 5 miljoner kronor mer till social- och arbetsmarknadsnämnden, för att behålla uppsökande teamet och kommunalt HVB-hem.

# 2 miljoner kronor till att genomföra den beslutade klimatstrategin.

# 2 miljoner kronor mindre till politikerarvoden. Kommunen kan inte ge mer till politikerna när besparingar sker på alla andra områden inom kommunen

Vi är inte emot effektiviseringar som får verksamheterna att fungera bättre. Där effektiviseringar kan göras ska de sparade pengarna gå tillbaka till verksamheterna. På skolans område kan exempelvis minskade kostnader för administration ge utrymme för att satsa på ökad lärartäthet.

Den kommunala välfärden är bredare än ”kärnverksamheterna”. Det märks inte minst i dessa dagar, då bristande vinterväghållning gör vägarna hala och svårframkomliga. För stora besparingar på väghållning blir dyrt för alla oss som använder vägarna på vintern. En högre ambition för underhåll och vinterväghållning av gator behövs för att kommunen ska fungera ordentligt. Körsång, skapande verkstad och skidspår är inte lagkrav för en kommun att tillhandahålla, men är många gånger det som ger glädje i livet. De relativt små summor pengar som kommunen satsar på kultur, friluftsliv och idrott är värt att värna om och bör inte kortsiktigt sparas bort.

Vänsterpartiet vill ha en välfärd som det går att lita på.

Vi vill ha ett Östersund för alla, inte bara för de rikaste.

Hela vårt budgetförslag finns på vår Facebook-sida, (facebook.com/VansterpartietOsd).

Vänsterpartiet Östersund

Fotnot: En mer utförlig budgetartikel från Vänsterpartiet hittar du på LT: s debattweb.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel