Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Orealistiskt i Madrid

Nära 27 000 delegater får den bild av verkligheten, som FN:s generalsekreterare António Guterres målar upp på en inledande presskonferens för COP 25 i Madrid: Följande gäller om klimatförändringarna:

# De senaste fem åren är de hetaste någonsin. '

Det behöver inte vara oroande. De visar ingen tydligt stigande tendens och kan då vara toppen på den kurva som solforskarna nu väntar skall sjunka.

# Havsnivåerna är de högsta i människans historia.

Inte heller detta är oroande, eftersom stigningen är bara en dryg millimeter om året och ingen acceleration kunnat mätas.

# Polarisarna smälter snabbare än någonsin.

Detta är helt enkelt fel. Isbildningen på Grönland har ökat de två senaste säsongerna enligt DMI (Danmarks meteorologiska institut).

# Biodiversiteten hotas allvarligt.

Antalet utdöda arter var stort innan 1700-talet. Sedan har antalet försvunna arter per sekel minskat till några dussin. Nu noteras att det tillkommer nya arter. Den siffra som cirkulerar ibland, en miljon hotade arter, är ren fantasi.

# Klimatrelaterade katastrofer sker oftare.

Fel. EMDAT (världsledande databas på statistik för alla slags naturkatastrofer) visar att de minskat med 25 procent de senaste 20 åren.

# Katastroferna är mer destruktiva, kostar mer.

Fel. Enligt de stora återförsäkringsbolagen har andelen av den globala GDP minskat från 0,28 till 0,18 procent på 30 år.

Guterres har fått uppgifterna från IPCC. Knappast någon är korrekt. Kan avsaknaden av realism bero på att dess beslutande församling har en stor majoritet av världens diktaturer?

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel