Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Offentlighetsprincipen får inte kringgås – inte ens i kris

När jag slog på radion på morgonen den 1 juni höll jag på att tappa andan. Folkhälsomyndigheten hade slutat att diarieföra protokoll/minnesanteckningar från centrala möten med landets smittskyddsläkare från slutet av mars. Folkhälsomyndigheten har således, sannolikt i enighet med övriga mötesdeltagare, satt sig över något av det finaste vi har inom svensk förvaltning: offentlighetsprincipen.

Offentlighetsprincipen har funnits som lag i mer än 250 år och har förskonat vårt land från mycket av korruption och nepotism. Offentlighetsprincipen har genom flera sekler varit en viktig del i att Sverige rankats högt jämfört med andra länder när det gäller korruption. Offentlighetsprincipen motverkar också ryktesspridning och konspirationsteorier. I denna tid när landet befinner sig i en krissituation väljer Folkhälsomyndigheten att söka hitta sätt att kringgå offentlighetsprincipen och därigenom mörka information om covid-19-situationen här i landet.

Under den tid som vi nu lever i sedan början av mars när i princip hela befolkningen berörs mer eller mindre, när rekommendationer av det en och andra slaget utfärdas som innebär begränsningar i vardagslivet tar sig Folkhälsomyndigheten sig för med att strunta i offentlighetsprincipen. När landet befinner sig i en tid som med fog kan kallas kris, sätter sig Folkhälsomyndigheten över denna viktiga del i en öppen demokrati.

Annika Rullgård

Har du något att säga? Skicka in din insändare här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel