Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MP: Skärp lagen mot alungruvor

Miljöpartiet kämpar för att ge människorna, naturen och vattnet en röst i mineralfrågorna. Det som är vårt gemensamma ska också behandlas som det. I flera frågor på området har vi bockat av punkt efter punkt. Vi har förbjudit uranutvinning. I Januariavtalet har vi slagit fast att borrning efter olja och kol ska förbjudas. Nu tar vi nästa steg. 

Gruvbrytning av alunskiffer medför miljörisker. Arsenik, tungmetaller och andra hälsofarliga ämnen riskerar att lakas ur marken och hamna i vattnet. Skiffern finns ofta i tätbefolkade områden. Om planerna på att utvinna vanadin i Oviksbygden blir verklighet skulle det ha en betydande påverkan både på landskapet och människorna som bor där. Särskilt oroande är riskerna för påverkan av Storsjön som förser många människor med dricksvatten. I Sverige behöver vi inte dricka vatten på plastflaska. Så vill vi att det ska förbli. 

Miljöpartiet och samarbetspartierna i Januariavtalet har enats om att skärpa regelverket för alunskiffer. Regeringen har utsett en utredare som ska analysera hur regelverket kan skärpas för alla delar av prövningsprocessen. Från provborrning till avfallshantering. Utredaren ska också identifiera kunskapsluckor när det gäller miljörisker.

Ett delikat dilemma är att alunskiffern ofta innehåller så kallade omställningsmineraler. Ämnen som är viktiga för klimatomställningen. Det rör sig till exempel om litium, kobolt och nickel som kan behövas i batterier. 

Mineralnäringen har funnits i tusen år i Sverige, men nu måste vi blicka framåt. Mineralnäringen måste bygga på en långsiktig hushållning med våra gemensamma mineraltillgångar. Miljöhänsyn ska väga tyngre än kortsiktiga exploateringsintressen. Det finns också en stor potential i att utvinna mineraler ur gruvavfall och elektronikavfall. Till exempel jobbar Tesla nu med att tillverka batterier utan kobolt, och LKAB investerar i projekt för att återvinna omställningsmineraler.

Det är tillsammans som vi kan klara klimat- och miljöutmaningarna. Från Sapmi i norr till Österlen i söder har människor skapat rörelser som länge drivit på i frågan. Med stöd av alunskiffer-utredningen driver vi på för att få en modernare lagstiftning på plats, där miljövärdena värderas så högt som möjligt. Miljöpartiet drev på för att få in skrivningen om en skärpning av regelverket i Januariavtalet. Vi kommer fortsätta arbeta på för att den ska bli så bra som möjligt. 

Amanda Palmstierna (MP)

Riksdagsledamot

Anton Nordqvist (MP)

Ordförande för Miljöpartiet i Jämtland Härjedalen

Katrin Wissing (MP)

Vice ordförande för Miljöpartiet i Jämtland Härjedalen

Karin Thomasson (MP)

Regionråd Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel