Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MP: Pride – en vecka för alla

Den här veckan är det Östersund Staaren Pride, då vi skulle ha gått i ett färgsprakande pridetåg och delta olika spännande event. Istället får vi ta del av allt vad Pride-veckan har att erbjuda helt digitalt. Pride är lika mycket en folkfest för att fira framgångarna som nåtts för hbtq-personer, som en viktig plattform för debatt kring de utmaningar som kvarstår. Att fysiska manifestationer uteblir i år innebär inte att kraven på politiska reformer för rättvisa stannar av.

En särskilt utsatt grupp, där lagstiftningen idag inte fullt ut skyddar rätten att vara sig själv eller vara öppen med sin kärlek, är hbtq-flyktingar. Många är berättelserna från förtvivlade människor som ska utvisas till länder som Afghanistan, Iran eller Nigeria för att Migrationsverket bedömer att de inte löper någon risk att utsättas för livshotande fara eller förföljelse om ingen känner till deras sexualitet. De ska alltså utvisas till ett liv i hemlighet, ett liv utan kärlek. Det är omänskligt.

För Miljöpartiet är det självklart att Sverige ska erbjuda hbtq-flyktingar en fristad. De som flyr från ett land där deras sexuella läggning eller könsidentitet är förbjuden ska inte kunna utvisas dit. Familjeåterförening måste vara möjligt även för den som av rädsla inte har kunnat leva ihop med sin kärlek i hemlandet.

I Sverige har vi på senare år nått en rad framgångar på hbtq-området. Samkönade par får gifta sig, adoptera och insemineras. Kravet på sterilisering vid könsbekräftande behandling har avskaffats och vi har möjliggjort för transpersoner som blivit utsatta för detta statligt sanktionerade övergrepp att få ersättning från staten. Detta är framsteg som MP och hbtq-rörelsen har kämpat hårt för. Vi har mycket kvar att göra – som att möjliggöra byte av juridiskt kön utan krav på medicinska ingrepp, göra föräldrabalken könsneutral och förbjuda medicinskt omotiverade ingrepp på barn som fötts med intersexvariationer – men stegvis blir vårt samhälle bättre för fler.

Det är livsavgörande att det också gäller hbtq-flyktingar. Många som nekas uppehållstillstånd tvingas till ett liv i otrygghet och rädsla. Det borde vara en självklarhet att ingen hbtq-person ska utvisas till ett land där det är förbjudet att vara homosexuell eller transperson.

Ingen ska förpassas till ett liv i garderoben.

Emma Hult, MP

Riksdagsledamot, hbtq-politisk talesperson

Karin Thomasson MP

Regionråd Region Jämtland Härjedalen

Florian Stamm, MP

Gruppledare Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel