Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mobilt bredband ett alternativ till fiber

När tredje generationens mobilnät, kallat 3G, kom innebar det att man plötsligt kunde skicka och ta emot stora mängder data över mobilnätet utan att vara uppringt uppkopplad som på den tidigare modemtiden. Även om datahastigheten i de första 3G-näten inte var speciellt hög så tänkte jag då att nu fanns det plötsligt en konkurrent till ADSL-uppkoppling via det fasta telefonnätet.

Så blev det inte men det berodde på att mobiloperatörerna prissatte 3G-tjänsten felaktigt. Abonnemangen var kostsamma och datamängden var begränsad per månad. Man kunde alltså, till skillnad från ADSL-uppkopplingen, få slut på data dvs. stopp i uppkopplingen via 3G. Fri datamängd fanns inte då.

Nu har det gått nästan 20 år sedan 3G kom. 4G är gammal skåpmat och 5G är på intåg samtidigt som täckningen är bättre. Kostnaden för att surfa via mobilnätet har rasat och datamängderna ökar för varje år samtidigt som det nu finns abonnemangsformer som har "obegränsad" datamängd (att det står inom citationstecken beror på att det ofta inte är helt obegränsat men det är en annan historia). Parallellt med detta sker sedan några år en massiv utbyggnad av fiber över hela landet. De flesta som får chansen hakar på. Men nu är den 20 år gamla frågan återigen aktuell - kan mobilt bredband vara ett alternativ till fiber?

Svaret är faktiskt: ja. Fiber behöver inte alls vara det självklart val längre eftersom förutsättningarna för mobil uppkoppling har ändrats. När IP Only: s indragning av fiber försenades kraftigt i stugan skaffade vi därför ett speciellt 4G-mobilabonnemang med obegränsad datamängd där totalkostnaden ligger på ca 130 kr/mån. Flera som var i samma sits gjorde samma sak och är mycket nöjda med lösningen. Vi behöver inte som tidigare hushålla med data utan kan surfa och streama TV samt filmer fritt. Det fungerar lika bra som en vanlig fast uppkoppling. Hastigheten ligger på 20–40 Mbps vilket är fullt tillräckligt och helt i paritet med vad ADSL presterade.

Nu är dock IP Only på gång att dra in fiber. Det kommer kosta oss ca 20 000 kr i installation samt en månadskostnad om drygt 350 kr, dvs nästan tre gånger mer än vi betalar i dag utan att det blir en faktisk skillnad i upplevelsen. Så varför ska vi göra den investeringen? Inget blir direkt bättre utan bara dyrare.

Även om jag var en stark fibervurmare tidigare så har jag börjat vackla. Den tekniska utvecklingen inom mobilnät samt prissättningen på datamängden har gjort att mobilt bredband absolut kan vara ett alternativ. Det finns fortfarande en del nackdelar på vissa platser där många nyttjar mobilnätet samtidigt t.ex. på turistorter samt högre "pingtider" för de som spelar men över tid kommer även dessa flaskhalsar att byggas bort. Det enklaste är att faktiskt prova där man bor och det finns förstärkningsantenner om man har dålig mottagning.

Utvecklingen av mobilnäten borde medföra en ordentlig prispress nedåt på fasta uppkopplingar. Frågan är hur länge det dröjer. Vi har i alla fall ingen brådska att få fiber indraget som situationen ser ut idag.

Per Edström, ingenjör i elektroteknik Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel