Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mindre personal får konsekvenser för vården

Region Jämtland Härjedalen behöver bli en attraktiv arbetsgivare om vi ska klara bemanningen för framtiden. Det behövs fler i personalen, inte färre! Ytterligare minskning av personal kommer att få följdkonsekvenser. Risken är stor att vi även tappar personal med lång erfarenhet och hög kompetens som väljer att gå då arbetsmiljön blir sämre med färre kollegor.

Man kan fråga sig hur det påverkar vårdens kvalitet och kontinuitet ur ett patientperspektiv om vi tappar våra erfarna medarbetare?

Vänsterpartiets regiongrupp är starkt kritisk till den delegation övriga partier gett regiondirektören som möjliggör minskning av personal utan politiska beslut. Det borde vara ett fullmäktigebeslut. De nya bemanningsnormerna som tagits fram styr över hur mycket personal som vi anses behöva. Dessa känns väldigt orealistiska. Under nästa år får regionerna nationella pengar som är tänkt att stärka regionernas personalförsörjning. Region Jämtland Härjedalen går i helt motsatt riktning.

Ytterligare minskning av personal är ett feltänk som kommer att stå Regionen dyrt. En liknelse skulle kunna vara att det är som att släcka eld med bensin. Personalen är regionens största kostnad, men också vår största tillgång. Personalen är Region Jämtland Härjedalens ryggrad!

Om de blågröna partierna tror att ytterligare personalneddragningar löser problemen så kommer de att bli grymt besvikna. Det kommer att bli lika effektivt som när regionen tog stafettläkarstoppet. Då tappade regionen läkare vilket tog år att reparera. Ytterligare minskning av personal kommer att leda till ett ökat beroende av hyrpersonal och en sämre kontinuitet i våra personalgrupper.

Att vara en god arbetsgivare ställer många krav men det här är garanterat inte är rätt sätt. Att minska kostnader över tid kräver helt andra åtgärder. Regionen behöver skapa en arbetsmiljö där vår personal trivs, vill och orkar arbeta fram till pensionen. Att slippa rekrytera ny personal är kostnadseffektivt. Att slippa hyrpersonal är en minst lika viktig förutsättning.

Minns mina ord Tom Silverklo (C), detta kommer att slå tillbaka och i slutänden är det ingen besparing, bara ett sätt att riskera fungerande verksamhet. Det är inte att ta ansvar. Att ta ansvar kräver långsiktiga och hållbara beslut.

Elin Hoffner,

gruppledare regionen

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel