Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: LR: Kommuner vanvårdar skolan

Annons

Det pågår nedskärningar den svenska skolan. Detta samtidigt som både utmaningarna och behoven är större än tidigare. Vi lärare har redan känt av att försämringarna är på väg. På vissa håll är miljön för både elever och lärare katastrofal, också här i Jämtland.

Men kanske landets kommunpolitiker tror på myten om grodan som genast hoppar upp ur en kastrull med kokande vatten men påstås simma allt fortare för att sedan dö när vattnet successivt värms upp för att närma sig kokpunkten. Men att den gradvisa försämringen inte skulle märkas för oss lärare är förstås ingenting annat än en from förhoppning bland landets kommunpolitiker. Faktum är att många lärare redan har hoppat upp ur den kommunala ”kastrullen” till jobb där arbetsförhållanden och arbetsbelastning ger dem en bättre chans till välmående. Och de som är kvar håller på att koka sönder.

Nu tvingas lärare istället springa allt snabbare för att upprätthålla en anständig nivå på undervisningen inte minst när allt fler kollegor saknar utbildning för sitt jobb. Det som just nu är aktuellt är betygssättning där det, med all rätt, krävs legitimation för att sätta betyg men där legitimerade lärare ofta måste ta ett stort ansvar som ”medbedömare”.

Det är uppenbart att kommunerna inte förmår ta hand om skolan. Kommunsektorn kommer att sakna 38 miljarder år 2022. Även om staten bidrar med mer pengar och skatterna höjs så kommer det inte på långa vägar att räcka för att mätta det kommunala slukhålet. De nedskärningar som i stort sett alla kommuner nu ägnar sig åt riskerar istället att ge skolorna en dubbel bestraffning.

För om de kommunala besparingsplanerna sätts i verket så drar staten in bidraget för ökad likvärdighet i skolan och stålbadet för oss lärare förvärras. Det betyder att de elever som har allra mest behov av insatser inte bara lämnas lottlösa utan också får ta stötarna av besparingspolitiken. Därmed får de ännu sämre förutsättningar att nå målen. Fortsatta misslyckanden att ge oss lärare anständiga arbetsvillkor och elever lika förutsättningar uppvägs inte av aldrig så högstämda proklamationer om kommunalt självbestämmande. Nu måste vi sätta ord på vad det handlar om - ett praktfiasko för den kommunaliserade skolan.

På senare tid har glädjande nog en protestvåg mot nedskärningarna i skolan rullat in över landet. Lärarmarscherna har samlat stora skaror och med de nedskärningar som kommunerna nu hotar med blir det allt viktigare att protesterna blir så högljudda att de faktiskt når fram till dem som fattar besluten. Det krävs ett omedelbart stopp för kommunernas planer på nedskärningar som drabbar skolan. Den kommun som inte är lyhörd mot lärarna riskerar att få större problem att rekrytera de lärare som skolan behöver.

Skolan måste frigöras från den kommunala vanvården. Det vore en välgärning för såväl kommuner som lärare och elever. I det så kallade januariavtalet ställs det krav på att en förstatligad skola ska utredas och redan under de närmaste åren kan skolans finansiering flyttas från kommunerna. Det som behövs nu är politisk handlingskraft.

Åsa Fahlén

Ordförande Lärarnas Riksförbund

Kerstin Lindberg

Distriktsordförande Lärarnas Riksförbund i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons