Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Livskraft i Offerdal: : Vi är för utveckling, men mot mer vindkraft

Som en förening för livskraft i en glesbygd är vi generellt FÖR utveckling av vår bygd.

Vi är FÖR nyinflyttning av spännande människor. Vi är FÖR etablering av företag i samklang med bygden. Vi är FÖR byskolor, samverkan och lokalproducerad mat. Vi är FÖR förnybar el. Vi är FÖR smartare transporter. Vi är FÖR människors relation till naturen och värdesätter ett rikt friluftsliv.

Många av oss väljer att bo här på grund av den livskraft vi får av naturen, från bygemenskaper, från samverkan med varandra, från skönheten i landskapet.

Vi är FÖR att få åtnjuta återhämtning av den fjällnära naturen, även för framtidens människor.

I ett Sverige där landsbygd avfolkas, i en kommun som har som mål att växa, sticker Offerdal ut. Befolkningen VÄXER i Offerdal. Och den växer stort.

På grund av alla dess FÖR har bygden vänt avflyttning till framtidstro.

Nu har det kommit till vår kännedom om planer att bebygga denna natur med ett av Sveriges största vindkraftsparker! Planen är 70 kraftverk, vardera 250 m höga, med ett minimum på ca 40 kraftverk. Markägare har tillfrågats, varav de flesta inte bor eller verkar i bygden eller ens i kommunen eller regionen. En av dessa markägare är kommunen och vi som medborgare är inte tillfrågade. Detta i en bygd där man redan dämt de flesta vattendrag med vattenkraft som bidrar med elförsörjning till mer än vad vi behöver och som kostar allt vad det innebär med reglerat vatten för naturen, djuren och människorna.

Med kännedom om dessa planer samlas vi nu för att reagera och bringa fram dessa planer till diskussion. I bygden Offerdal är en del av oss är för vindkraft, en del av oss är emot, men gemensamt är vi starkt EMOT att ytterligare exploatera vår fjällnära natur, störa djur, fågelliv, människors friluftsliv och med lågfrekvent buller störa hela bygden och med sin storlek störa vilsam, välgörande utsikt miltals härifrån. Offerdal ligger i södra Sapmi och utgör en miljö som krymper bit för bit för samernas rennäring, ytterligare ett av de värden vi har i bygden.

Vi är FÖR transparens, dialog och demokrati.

Vi finner att planerna för etablering av denna vindkraftspark går emot alla de värden som vår region och kommun instiftat för att styra den framtida utvecklingen.

På grund av alla dessa FÖR är vi EMOT planerna att bygga vindkraftspark i Offerdal.

Livskraft i Offerdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel