Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt oss kraftsamla för utbyggnad av bredband

Det som tidigare var uppkoppling med en stationär dator är idag smarta tjänster i vår vardag. Och vi blir alla alltmer beroende av dem, oavsett var vi bor. Det må gälla att sköta sina banktjänster över nätet, att kunna få vård i hemmet, att hålla kontakt med nära och kära eller att beställa och boka varor och tjänster oavsett tid på dygnet. Faktum är att de nya tjänster som växer fram gör det allt lättare att kunna bo på landsbygden. Därför är det viktigt att även landsbygden har en utbyggd fiberinfrastruktur.

Bredband är en samhällsviktig infrastruktur och grund för digitaliseringen. I ett län som Jämtlands län med stora geografiska områden och en befolkning som bor i hela länet är det särskilt viktigt att utbyggnad av bredband görs i de glesa områdena där avstånden är större och kostnaden högre att bygga bredband.

Därför finns det stöd för utbyggnad av fiber utanför tätorterna i länet. Detta stöd har hjälpt till med stor del av utbyggnaden. Det finns fortfarande stora stödmedel kvar som kan användas till utbyggnad i områden som ännu inte är utbyggda och som ligger utanför tätorterna. Det är bara där efterfrågan är stor i förhållande till befolkningen som stöd kan beviljas och projekt kan genomföras.

Vi vänder oss därför nu direkt till dig som läser det här. Du är den bästa ambassadören för att utveckla din hembygd. Tillsammans med din kommuns bredbandssamordnare eller länsstyrelsens handläggare av bredbandsstödet pratar ni vidare om hur lösningen kan se ut just hos dig. De stöd som finns är tidsbegränsade! Därför behöver mobilisering ske nu och senast fram till jul. Ju förr desto bättre.

Med stöden har vi tillsammans chansen att utveckla länets landsbygd med fiberinfrastruktur. Det är de boende i länet som bestämmer var utbyggnaden ska ske. Kommunerna, Regionen och Länsstyrelsen är enade om att vi ska göra vad vi kan för att underlätta utbyggnad så att vi får så stor utbyggnad som möjligt med dessa medel. Vi behöver din och övriga befolkningens hjälp att samlas och skapa efterfrågan så att utbyggnaden kan genomföras.

Jöran Hägglund,

landshövding, länsstyrelsen Jämtlands län

Elise Ryder Wikén (M),

regionala utvecklingsnämndens ordförande Region Jämtland Härjedalen

Therese Kärngard (S),

kommunstyrelsens ordförande Bergs kommun

Jörgen Persson (S),

kommunstyrelsens ordförande Bräcke kommun

Anders Häggqvist (C),

kommunstyrelsens ordförande Härjedalens kommun

Malin Bergman (C),

kommunstyrelsens ordförande Krokoms kommun

Mikael Westin (C),

kommunstyrelsens ordförande Ragunda kommun

Susanne Hansson (S),

kommunstyrelsens ordförande Strömsunds kommun

Daniel Danielsson (C),

kommunstyrelsens ordförande Åre kommun

Bosse Svensson (C),

kommunstyrelsens ordförande Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel