Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt oss enas om våra hälsocentraler

 
Primärvården i Östersund
Visa alla artiklar

Vi ska inte hjälpa S i regionen med sin eftervalsanalys. Men agerar man inte förnuftigt med skattebetalarnas pengar, förbrukar man till slut sitt förtroende.

När vi Blågröna tog över var den ekonomiska situationen alarmerande. Organisationen var vid övertagandet i så dåligt skick att vi tvingades låna, för att överhuvudtaget kunna betala ut lön till personalen. På lång sikt ska vi även klara av att betala räntorna på regionens lån. En region som förlorat förtroende i länet under socialdemokratisk ledning.

Drastiskt försämrade statsbidrag bär skulden, säger någon. Det är bara en del av sanningen. Istället för att utöva ett gott ledarskap, så lät den dåvarande politiska ledningen kostnaderna skena, samtidigt som intäkterna försämrades.

Det blir därför märkligt att läsa intervjuer och insändare, där S i regionen starkt motsätter sig ett ”förslag” till förändring av hälsocentralerna i Östersund.

Märkligt, därför att förslaget inte finns, och detta på S eget initiativ. I nämnden i december bad S oss att dra tillbaka förslaget. För att vi och de skulle kunna diskutera frågan djupare. Svaret från det Blågröna styret var ett bejakande av deras önskan. Vi öppnade för diskussion.

Just nu kritiserar alltså S något som inte finns. Det är illa i sig. Men än värre är, att signalen verkar vara att ingen förändring behövs. Allt ska vara kvar vid det gamla, verkar det som.

Det senaste året har de Blågröna politikerna i regionen, besökt ett antal hälsocentraler i länet. Vissa gånger har vi varit där som grupp och andra gånger som enskilda politiker eller privatpersoner. Låt oss säga att det syns att åren slitit ned våra regiondrivna resurser.

Röntgenapparater som är slut, i vissa fall fastigheter som är riktiga rivningsobjekt. Det finns att göra, kan man säga. Vi måste rusta upp våra hälsocentraler, samtidigt som vi rustar upp vår ekonomi.

Det krävs nya planer för framtidens primärvård i både staden och länet. Planer i så politiskt bred enighet som möjligt, eftersom detta måste hålla bortom kortsiktiga politiska agendor. Vi hoppas alltså att det finns utrymme för en bred överenskommelse.

Vid nästa hälso- och sjukvårdsnämnd, lägger vi fram ett nytt förslag som tar sin utgångspunkt där ärendet bordlades före jul. Nu behövs ansvarstagande och politisk enighet kring primärvården i Östersund. Därför blir det enbart ett förslag formulerat kring hur en arbetsgrupp för ärendet ska se ut. Resten är ett vitt papper.

Vår förhoppning är att vi löser det här tillsammans. Bortom politiskt käbbel och med stadens bästa i åtanke.

Här behövs beslut som vi alla kan se är bra för Östersund, i minst 30 år framåt.

Tom Silverklo (C)

Ordf. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Lennart Ledin (L)

Förste vice Ordf. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Cristine Persson (C)

Tredje vice Ordf. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel