Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Länet vinner på moderat politik

När samhällskontraktet hotas av otrygghet och bristande välfärd. När den starkaste högkonjunkturen sedan 1980-talet snart har passerat, och Sverige ändå på många sätt står sämre rustat än när vi gick in i den. Och när behovet av reformer är avsevärt större än utrymmet för dem. Då krävs tuffa prioriteringar. Moderaternas budget för 2020 sätter det som är viktigast för Sverige främst – med fokus på tre områden.

För det första handlar det om ett återupprättat samhällskontrakt. Välfärden ska finnas där när man behöver den och fungera i hela landet. I Moderaternas budget föreslås en omfattande ökning av de generella resurserna till välfärden. Detta för att motverka skattehöjningar och nedskärningar i välfärden.

Gator och torg ska återtas från gängens järngrepp så att alla medborgare kan känna sig trygga. Vi vill att 2 000 ordningsvakter ska bistå polisen med att återta kontrollen. Betald polisutbildning och högre löner ska få fler ska vilja söka sig till- och stanna kvar i polisyrket. Totalt innebär Moderaternas satsningar mer än 3,2 miljarder kronor för fler poliser och ökad trygghet år 2020. Vidare fortsätter vi förstärka den svenska försvarsförmågan.

För det andra handlar det om att stärka sammanhållningen i Sverige. Framtidsutmaningar ska vi tackla tillsammans, inte var och en för sig. Vissa tar tunnelbanan till jobbet – andra bilen. Om Sverige ska hålla ihop måste alla ha råd att transportera sig. Vår budget innebär att priset på bensin och diesel sänks med en krona vid pumpen nästa år, vilket inte minst gynnar människor som bor i Jämtlands län. Vi säger även nej till flygskatten!

Lika viktig är sammanhållningen mellan generationer. Och alla pensionärer som varit med och byggt Sverige – inte bara de med högst pension – förtjänar sänkt skatt. Moderaterna sänker därför skatten dubbelt så mycket och för dubbelt så många pensionärer jämfört med regeringen.

Med språkkrav för de vuxna och en skola som fokuserar på kunskap, ges förutsättningar för alla som är nya i Sverige att komma in i samhället och vara med och bidra till det gemensamma.

För det tredje; en stärkt arbetslinje som ger Sverige högre tillväxt. Nu tar Moderaterna ett stort tag om bidragen. Vi föreslår skärpta krav för att få försörjningsstöd, kvalificering in i bidragssystemen, krafttag mot bidragsfusk – och ett bidragstak, så att det alltid lönar sig att ta ett jobb. Samtidigt förstärks jobbskatteavdraget med inriktning mot de lägsta inkomsterna. ”Hälften kvar” av en löneökning ska vara en princip som gäller alla. Därför föreslår vi nu att nivån på den statliga inkomstskatten trappas ned. Tillsammans leder dessa reformer till fler jobb och ökad tillväxt.

När andra tittat ner i sina önskelistor har Moderaterna tittat ut över Sverige. Vi har sett att det finns stora problem att lösa. Nu återupprättar vi samhällskontraktet och ser till att skattebetalarna i Jämtlands län får valuta för sina pengar.

Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

Saila Quicklund (M)

Riksdagsledamot, Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel