Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kräv amnesti och försvara asylrätten

Det är svårt att förstå hur 40 år av krig påverkar ett land och dess människor. Nu riskerar Afghanistan att bli en bas för terrorism. Miljontals har lämnat landet, regeringen är korrupt och moralen låg. Vägen ligger öppen för talibanerna.

Både Ryssland och USA har försökt kontrollera landet men har fått lämna landet utan någon lösning. Den offensiv vi ser nu är obeskrivligt grym. Regeringen saknar förmåga att försvara sitt folk. Regeringen har redan överlämnat mer än hälften av alla distrikt till talibanerna. Det är en tidsfråga innan Kabul faller. Talibanerna har kontroll över tullar, livsmedelspriserna ökar och leder landet till en ekonomisk och humanitär katastrof.

Vi som har afghanska vänner ser hur noga de följer utvecklingen. Vi hör hur deras familjer är instängda i sina hus och kämpar för att överleva. Ingen vet vad som ska hända dem, om de kan ta sig till säkrare områden.

Kvinnosynen och den medeltida rättsskipningen är omöjlig att förstå. Vi hör om förhållanden som varje försvarare av mänskliga rättigheter inte kan acceptera.

I svensk politik pågår samtidigt en diskussion om hur man ska kunna begränsa antalet asylsökande. Vi ser hur politiken alltmer kännetecknas av en konflikt där en nationalistisk agenda ställs mot internationellt samarbete, solidaritet och omtanke. Den tidigare politiken med en reglerad invandring med behållen respekt för asylrätten prövas därför i grunden.

Svenska kyrkan har sedan länge varit en kraftfull försvarare av asylrätten och nu behöver kyrkans röst bli ännu högre och tydligare. Vi är stolta över det arbete som våra församlingar runt om i landet har gjort för flyktingar som har behövt en öppen gemenskap och att finna en trygg väg in i samhället.

Det enda rimliga är att kräva en amnesti och ge arbets- och uppehållstillstånd för asylsökande som bor i Sverige. Det finns en anständighetsgräns för hur man ska respektera människors grundläggande rättigheter. Den gränser är nådd nu.

Den 19 september är det kyrkoval. Vi uppmanar alla medlemmar i Svenska kyrkan att gå till valurnorna och lägga sin röst på ett alternativ som inte ger främlingsfientligheten något utrymme.

Brith Fäldt, kandidat till kyrkomötet för Vänstern i Svenska kyrkan i Luleå stift

För Vänstern i Svenska kyrkan i Härnösands stift:

Marie Svensson, kandidat till Krokoms pastorat

Helena Åsasdotter Nord, kandidat till Sydöstra Jämtlands pastorat

Catarina Antán, kandidat till Sydöstra Jämtlands pastorat

Christina Mellberg, kandidat till Östersunds församling

Sonny Hoffman, kandidat till Östersunds församling

Mona Olofsson, kandidat till Strömsunds pastorat

Jeanette Ek, kandidat till Härjedalens pastorat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel