Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunalråd: IES en bra affär för kommunen

 
Skolkaoset i Östersund
Visa alla artiklar

Internationella Engelska skolans (IES) etablering i Östersund gör det möjligt för oss att renovera Lugnviks- och Storsjöskolan. Det är bra för oss alla i Östersund.

 Det finns inte en förälder som inte vill det bästa för sina barn. Att dom ska få det (ännu) bättre än vad vi hade som barn. En av de största och viktigaste frågorna för våra barn är deras utbildning. En bra skola är grunden för de allra flesta. Hur vi ska uppnå denna bästa möjliga skolgång för våra barn finns det såklart olika åsikter om. 

När Alliansen fick kommuninvånarnas förtroende att överta ledningen och styret i Östersund startade i november 2018 en period med hårt arbete med att förbereda budgeten för de kommande åren. När glädjen över valsegern lagt sig insåg vi att kommunen stod inför mycket större utmaningar med skolfastigheterna och skolstrukturen än vad vi tidigare trott.

Situationen på till exempel Lugnviksskolan var så allvarlig att vi stod inför risken att få stänga ner verksamheten på grund av dålig arbetsmiljö i utnötta lokaler. Även Storsjöskolan hade stora behov av upprustning. Addera till det att Palmcrantzskolan var rätt nedgången och stod tom sedan fem år och kostade pengar varje dag.

Vi gick till val på att genomföra en stor skolsatsning och det var även det som präglade arbetet med kommande budget. När vi månaderna efter valsegern satte oss in i situationen insåg vi att investerings- och underhållsbehovet i våra skolor var runt 1,25 miljard kronor. 

1 250 miljoner kronor är en ofattbart stor summa pengar för en kommun av Östersunds storlek. Vi har den skatteintäkt vi har varje år och den ska räcka till allting. Den eviga utmaningen är alltså hur skattepengarna ska fördelas. Vi konstaterade snabbt att pengarna inte räckte för att investera i skolorna på det sätt som vi ville.

Samtidigt visste vi att Internationella Engelska Skolan redan 2017 fått tillstånd från skolinspektionen att etablera sin verksamhet i vår kommun. Det är någonting som vi som kommun bara har att förhålla oss till. Det finns till exempel inte - om man av någon anledning hade velat opponerat sig - någon förutsättning för kommunalt veto mot en ny skoletablering.

Däremot kan kommunen välja hur man förhåller sig till situationen. Vi valde att se möjligheterna med att Internationella Engelska Skolan ville etablera sig i Östersund. 

Möjligheterna vi såg var att IES skulle:

# Ge fler alternativ för våra elever.

# Vara bra för kommunens attraktionskraft att locka kompetent personal till arbetet med skolbarn.

# Ge en möjlighet att hitta en finansieringslösning för de akuta underhålls- och investeringsbehov vi upptäckte efter valet.

Som det är i dag har kommunala skolor hårdare krav på sina lokaler än friskolor. Det hade blivit väldigt mycket dyrare att renovera Palmcrantzskolan för att leva upp till de krav som ställs för kommunala skolor än att renovera den för att passa Internationella Engelska Skolan.

Den bistra sanningen är att om vi hade renoverat Palmcrantzskolan för att driva kommunal verksamhet där hade det blivit så dyrt att vi varit tvungna att välja bort någon av de akut nödvändiga renoveringar på antingen Lugnviksskolan eller Storsjöskolan. Det ville vi inte. Vi vill att alla skolbarn ska få det få bättre.

Vi kunde såklart låtit bli att fixa lokalerna på Palmcrantzskolan och enbart satsat pengarna på Lugnviksskolan och Storsjöskolan. Men det hade varit oansvarigt mot den tillgång för oss i kommunen som fastigheten på Palmcrantz faktiskt är. Det hade dessutom inneburit en fortsatt löpande kostnad för de tomma lokalerna. Dessutom hade pengarna inte räckt för att göra allt som behöver göras i Lugnvik och på Storsjö. 

Renoveringen av Palmcrantzskolan för att anpassas till Internationella Engelska Skolan gjorde det möjligt för kommunen att hyra ut lokaler som stått tomma i fem år på ett kontrakt på 20 år. Tittar man enskilt på den fastighetsaffären är det ingen dum affär. Istället för att stå med tomma lokaler som kostar pengar fixade vi till lokalerna och säkrade intäkter i 20 år. Intäkter som inte bara täcker renoveringskostnaderna utan även under uthyrningstiden lämnar ett betydande överskott.

Dessutom - och det här är viktigt - gav den lösningen att i sin tur möjlighet att klara av investeringarna på såväl Lugnviksskolan som Storsjöskolan. 

Jag kan inte se att det här är dåligt för Östersund.

Skoldebattörer har ifrågasatt hyressättningen för de lokaler som Internationella Engelska Skolan hyr. Hyresnivån sattes efter en i näringslivet normal förhandling. Det går säkert att ha synpunkter på detaljer i dessa förhandlingar men jag har stor tilltro till kommunens tjänstemän som skötte förhandlingarna. Jag konstaterar att vi tecknat ett 20-årigt avtal med den högsta hyran per kvadratmeter av samtliga skolor i kommunen. 

En annan kritik som framförts är att Internationella Engelska Skolan skulle innebära segregation. Igen, det går säkert att ha synpunkter beroende på vilka referensramar man har. Jag konstaterar att under den första terminen talades det bland eleverna på skolan 14 olika modersmål. Jag är personligen övertygad om att en engelskspråkig skola i kommunen gör oss mer attraktiva för familjer som vill flytta hit - och för oss som redan bor här. 

Avslutningsvis, Skolbygget slutar inte med Palmcrantz, Storsjö och Lugnvik. Vi kommer fortsätta prioritera underhåll och nödvändiga investeringar i förskolor och skolor. Vi arbetar strategiskt på bred front direkt underställd kommunfullmäktige för att nå en skolstruktur anpassad för 2020-talet. Det kommer innebära fler satsningar. Så sent som förra veckan aviserade vi 15 miljoner kronor i ett extra anslag för renovering av Parkskolans lokaler.

Det är bra att vi har en diskussion i frågan om Internationella Engelska Skolan och de andra skolorna i kommunen. Vi lever i ett fritt land och det är okej att tycka olika. Vad som jag hoppas och tror förenar oss alla är att vi alla vill de bästa för våra barn.

Jag och mina kollegor är övertygad om att det här är den bästa vägen framåt för Östersund.

Pär Löfstrand, (L)

Kommunalråd i Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel