Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kolla noga den plant ni sätter

Hur står det till med kvalitén på skogsplanteringar och vad har plantskolor och de företag som planterar för ansvar gentemot sina uppdragsgivare? I denna debattartikel belyser vi ett praktexempel på hur det kan gå till, och hur det absolut inte får gå till.

På grund av angrepp på den gamla granskogen av granbarkborrar anlitades ett företag för avverkning, vi skrev också ett kontrakt om återbeskogning.

Under sensommaren/hösten 2018 så planterade ett planteringsföretag detta område som omfattar ca 18 ha. Vid besök på de nyplanterade områdena hösten 2018 så såg vi markägare att resultatet av denna plantering var långt ifrån godkänd. Den syn som mötte oss var långa rangliga och spinkiga granplantor, där många av plantorna var avbrutna och att ungefär en tredjedel av granplantorna lutade väldigt kraftigt eller låg platt efter marken. Längden på många av dessa granplantor var ca 40 - 45 cm. När granplantorna transporteras så är avståndet mellan planta och nästa lager av plantor bara 15 cm. Redan här kan man undra hur leverantören av plantor har tänkt att detta skall fungera, utan att plantan bryts av.

Vid inventeringar har det konstaterats att cirka hälften av den planterade granplanten inte är godkänd. Det sätts årligen ca 350 miljoner skogsplant i Sverige hos massor av skogsägare. Men hur stor del av dessa planteringar har en undermålig kvalité?

Vi kan ju inte vara de enda skogsägare som har fått leveranser av denna dåliga granplant. Granplantor växer ju och blir längre och längre för var dag som går på våren och sommaren. Så rimligtvis så borde försäljningen av dessa granplantor ha stoppats redan långt innan vi fick vår leverans. Varför skedde då inte detta? Vi ställde en rak fråga till marknads-, och tillika leveranschefen när vi träffades i Boda skogen, Torpshammar i somras. Varför företaget medvetet hade levererat denna alldeles för långa och för gängliga granplant, när man visste att den inte höll erforderlig kvalité och med stor säkerhet skulle ge ett dåligt planteringsresultat. Vi fick då det för oss det överraskande svaret citat ”Vi på kan inte sluta leverera plant, utan vi levererar ändå denna plant annars så har planteringsföretagen ingen plant att plantera och deras anställda inget jobb”. Man struntade med andra ord helt enkelt i om det med stor säkerhet blev ett dåligt planteringsresultat.

Kan det vara så, att man hoppades att markägaren skulle vara nöjd med att skogen var planterad och att vi markägare sedan glatt betalade fakturan på drygt 100 000 kronor plus moms?

Vi har nu fått en rimlig kompensation för denna undermåliga plantering. Så vi kan säga att vi är nöjda med hur företaget har skött detta ärende.

Som markägare vill vi dock med denna artikel belysa vikten av att när markägaren får fakturan på det utförda planteringsjobbet att gå ut i skogen och kontrollera resultatet.

Knut-Erik Eriksson och Martin Stugholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel