Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klimatmodellerna gissar

I klimatdebatten presenteras många bestämda uppgifter som ”fakta”, men de visar sig ofta vara falska vid närmare granskning: ”Fake News”. Det finns några uttryck som signalerar ”Fake”:

Vetenskapen säger". Det finns ingen ”vetenskapen”, bara enskilda ”vetenskapare”, som har namn och adress. Utan de senare uppgifterna är uttalandet meningslöst.

Forskningen säger". Nämn forskarnas namn, om de vågar stå för påståendet.

Klimatmodellerna visar". Modeller som baseras på datorsimuleringar liknande väderprognoser, som vi vet klarar en vecka någotsånär, men inte mer. För klimatet behövs fler än 50 parametrar. Datorn beräknar hur utvecklingen går för en timme eller en kvart i taget, så att man behöver en miljon eller tre miljoner omräkningar för att komma till år 2 100. För åtminstone 30 parametrar vet man inte precis hur de påverkar varandra, varför detta måste ”antas” det vill säga ”gissas”. Matar man in 30 gissningar i en dator, blir resultatet aldrig bättre än en gissning.

Klimatmodeller är gissningar som inte kan ”bevisa” någonting.

Beräkningar visar" .Exempelvis avser de ”Overshoot Day” eller ”4,2 Jordklot”. Dessa beräkningar vilar på gissade extrapoleringar av historiska trender utan hänsyn till möjliga förändringar t.ex. på grund av teknisk utveckling. De kan visa en tendens, men vanligen med stor överdrift.

Värre än vad man trott”: Vem har trott vad och varför? Rent nonsens utan dessa uppgifter.

Ett rekord har noterats". Data för en dag, en vecka, en månad eller ett år säger inget om klimatet förrän i statistik för 30 – 60 år.

En samlad bedömning”. Det är rent skitsnack.

IPCC:s rapport säger". IPCC är en ”mellanstatlig” det vill säga politisk organisation. Dess politiker har visat att de saknar naturvetenskaplig kompetens, eftersom dess larm nästan alltid slagit totalt fel. Deras intresse är processer på Jorden, som politiker kan påverka: Förbränning av fossila bränslen. Det som visat sig viktigast är istället: Jordens relation till solen, dennas cykliskt varierande aktivitet, som påverkas av planeterna, samt solsystemets väg genom Vintergatan. Dessa faktorer visar nu att vi är på väg in i en kallare period.

Chefen/presidenten för WMO, IMF, BRD, SMHI, IPCC säger: "Dessa poster innehas oftast av politiker, som saknar naturvetenskapligt kunnande. Därför är stor misstänksamhet motiverad".

De stora rubrikerna i media avser oftast ”Fake News”.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel