Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klimatfrågan inget för MP

Regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, har presenterat sina miljö- och klimatsatsningar i budgeten. Regeringen satsar nästan två miljarder kronor på Klimatklivet som gång på gång dömts ut som ineffektivt och dyrt av experter. Utsläppen i Sverige ökar, ändå slösar regeringen och dess stödpartier bort miljarder.

Våra gemensamma resurser är begränsade och tiden är knapp om vi ska hinna minska utsläppen tillräckligt mycket för att hålla uppvärmningen under två grader i linje med Parisavtalet. Moderaternas utgångspunkt för klimatpolitiken är därför att utsläppen ska minska så mycket som möjligt per satsad krona. Sveriges budget är inte oändlig och därför är varje krona en prioritering. Precis som andra politikområden måste klimatpolitiken vara effektiv och ge resultat.

Förra mandatperioden lanserade regeringen Klimatklivet, sin främsta satsning, för att minska utsläppen i Sverige. Klimatklivet innebar subventioner till lokala och regionala klimatåtgärder och ett ladda hemma-stöd för privatpersoner.

Moderaterna har länge drivit frågan om att regeringen borde redovisa klimatnyttan av sina åtgärder.

Men Klimatklivet har redan från början kritiserats av en rad expertmyndigheter. Konjunkturinstitutet har konstaterat att Klimatklivet används till åtgärder som genomförts ändå eller som har liten eller ingen klimatnytta. Riksrevisionen har slagit fast att Klimatklivet inte genererar kostnadseffektiva åtgärder.

Sveriges utsläpp ökade mellan 2017 och 2018 och fortsatte att öka första kvartalet i år. Trots detta väljer nu regeringen att mer än fördubbla kostnaderna till Klimatklivet. Det är en oansvarig klimatpolitik. Moderaterna betvivlar inte att Miljöpartiet tar klimathotet på allvar. Däremot är det uppenbart att de inte vidtar rätt åtgärder eftersom de fördubblar kostnaden för en ineffektiv reform. Moderaterna har länge drivit frågan om att regeringen borde redovisa nyttan av sina klimatåtgärder.

På presskonferensen fick Miljöpartiet frågan om hur stora utsläppsminskningar dess budget innebär. Detta svarade varken klimat- och miljöminister Isabella Lövin eller finansmarknadsminister Per Bolund på. För Miljöpartiet verkar pengarna viktigare än att åstadkomma resultat.

En fingervisning om Klimatklivets ineffektivitet får vi genom att jämföra med andra insatser. Klimatklivets kostnad är, enligt både regeringens egna beräkningar och Riksrevisionens beräkningar, mycket höga: någonstans mellan 1 000 och 4 000 kronor per ton utsläpp. Internationella klimatinvesteringar, som Moderaterna förordar, sänker utsläppen till en bråkdel av denna kostnad per ton. Kostnaderna för Klimatklivet är inte väl prioriterade skattekronor.

Sveriges står för ca 0,15 procent av de globala utsläppen. Vår roll internationellt är framför allt att vara ett föredöme i klimatpolitiken. Då måste vi visa att med effektiva reformer går det att göra stora utsläppsminskningar med begränsade resurser. Regeringen går nu i motsatt riktning och lägger miljarder av svenska skattepengar på åtgärder som knappt ger något resultat.

Bolund har tidigare sagt att klimatpolitik inte är något för fegisar. Det verkar snarare vara så att klimatpolitik inte är något för miljöpartister.

Louise Meijer, M

Riksdagsledamot

Vice ordförande miljö- och jordbruksutskottet

Miljö- och klimatpolitisk talesperson

Fotnot: Artikeln publicerades härom dagen i tidningen Expressen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel