Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klarar försvaret klarspråk?

Affären med förre arméchefen, generalmajor Anders Brännström synes nu vara över. En överenskommelse mellan Arbetsgivarverket och Officersförbundet har slutits, skadestånd har utbetalats och generalmajoren har sagt upp sig från sin anställning i Försvarsmakten.

 I början av oktober intervjuades Brännström i SR Studio Ett.  Intervjun skedde med anledning av denna uppmärksammade och påtvingade avgång från Försvarsmakten. Av intervjun framgick med all tydlighet att orsaken till att han plötsligt hamnade i kylan och uppmanades att gå i pension, berodde på att han på ett sakligt och sanningsenligt sätt beskrivit hur illa förberett hans ansvarsområde, armén, var för sin huvuduppgift. Brist på nödvändig utrustning för hans soldater och avsaknad av resurser för att kunna samöva förbanden. Information, som han ansåg nödvändigt måste delges både politiker och svenska folket. Anmärkningsvärt var också att när Försvarsmakten gavs tillfälle att kommentera intervjun, var svaret: ”Inga kommentarer, då detta är ett personalärende.” Svårt att dra annan slutsats än att Försvarsmakten till varje pris vill ha tyst i detta ärende.

Hela hanteringen av detta väcker frågor om tillståndet i Försvarsmakten. Den viktigaste frågan är ju: Hur illa förberett är egentligen det svenska försvaret om Sverige blir utsatt för ett direkt militärt hot?

Den andra frågan är: Hur fungerar ledarskapet på högsta nivå? Om man inte klarar av att en av ens egna generaler talar klarspråk om avgörande brister i förbandens krigsduglighet, hur förväntas då denna ledning hantera försvaret av Sverige vid en hotande militär kris?

 Slutsatsen av detta och de frågor som måste ställas både internt inom Försvarsmakten och ytterst av det svenska folket är: 

 # Hur resonerar de, som nu arbetar inom Försvarsmakten och de som samarbetar med Försvarsmakten på olika sätt, och nu låter livet gå vidare som om inget har hänt?

# Är det inte besvärande att Försvarsmaktens ledning påstods ha brutit mot två av Sveriges fyra grundlagar?

# Är det inte besvärande att Försvarsmaktens ledning har använt det hårt ansträngda försvarsanslaget för att slippa få frågan prövad i Arbetsdomstolen?

# För den som säger sig värna om ämbetet Överbefälhavaren, är det inte besvärande, att den som nu uppbär ämbetet har uppvisat så svagt ledarskap?

# Vad ska ytterligare hända för att Överbefälhavaren och Försvarsmaktens ledning ska ifrågasättas och ansvar för det inträffade ska utkrävas?

Sten Bredberg

F d officer i en helt annan Försvarsmakt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel