Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kinas djurmarknader måste stängas för alltid

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Coronasmittan sprider sig snabbt genom land efter land och berör människor världen över. Samtidigt som samhällen över hela världen stänger ner så öppnar nu Kina åter upp djurmarknaden, som med all största sannolikhet ligger bakom viruset. Det är inget annat än en skandal och ett bevis på att Kina tar lätt på både människor och djurs livsvärde. Djurmarknaderna måste stängas för alltid

Nu när det kinesiska samhället vaknar till liv igen och lättar på restriktionerna som kommit på plats under Coronavirusets spridning, visar det oss i Europa att det är möjligt att komma tillbaka efter krisen.

Däremot finns det en negativ aspekt av detta. De lättade restriktionerna har också inneburit att de kinesiska djurmarknaderna slår upp sina portar igen. Dessa djurmarknader är enligt de allra flesta bedömare källan till det dödliga Coronaviruset.

Visserligen så införde Kina ett temporärt totalförbud av handel med vilda djur i landet efter att Covid-19 började spridas, men sedan i helgen är marknaden i Wuhan öppen igen. Och förbudet på handel med vilda djur är bara temporärt.

Det är en skam att djurmarknaderna, startpunkten för den globala kris vi nu befinner oss i med tiotusentals döda människor och lamslagna ekonomier världen över, återigen öppnar upp för handel. Kina verkar bara snabbt torka av sina händer och fortsätta som om ingenting hänt.

Även under tidigare epidemier, som SARS och fågelinfluensan, har dessa marknader målats fram som epicentrum för uppkomst av virusutbrott. Den tropiska värmen, tillsammans med de trånga burarna och mängder av olika arter gör dessa marknader till fruktansvärda platser.

Myrkottar, ormar, råttor och krokodiler, vargungar och fladdermöss är bara några exempel på vilka djur man kan köpa.

Ur djurrättssynpunkt är dessa marknader vidriga. Djuren behandlas våldsamt och själva dödandet är inte sällan makabert.

Det saknas grundläggande hygien och det är en nära kontakt mellan djur och människa. Det måste vara nog med detta nu. Inte bara på grund av det djupt oetiska i djurens behandling, men också eftersom dessa marknader är en smittohärd av sällan skådat slag. En smittohärd som med allra största sannolikhet har lett till att världen översköljs av detta coronavirus. Det är dags att tala klarspråk; det måste vara slut på att äta levande fladdermöss, eller se på när djur flås levande.

Självklart vore det en utmaning för Kina att lägga ner marknaderna, då de kulturella rötterna för landets användning av vilda djur går djupt; de används bland annat till mat, kläder och traditionell medicin. Handeln är också en mångmiljardindustri. Men det är omöjligt att det kan fortgå när dess förekomst hotar tiotusentals människor världen över.

Vi kommer att se liknande kriser igen. Därför måste vi dra lärdom av det vi vet och ta till de åtgärder som går för att så långt vi kan förhindra uppkomsten av framtida virus.

Vi kan inte låta dessa förpestade platser få finnas mer. Av risken för smittspridning och för djurens välfärd. Det finns inga frågetecken här, alla dessa kinesiska djurmarknader måste stängas för gott och EU måste vara tydliga med det i sina kontakter med Kina. Djuren måste ha det bra. För deras egen välfärds skull, men även för oss människor i kampen mot smittohärdar är detta en nödvändighet.

Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker och vice ordförande i parlamentets djurvälfärdsgrupp

Fotnot: Artikeln har tidigare publicerats i tidningen Expressen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel