Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: KD: Vår budget handlar om trygghet

På onsdag den 25 november klubbas Sveriges statsbudget för 2021 i riksdagen. Det görs i ett svårt och osäkert läge. Vi ska hantera Coronapandemin och samtidigt klara att möta de stora samhällsproblem som fanns före pandemin och som i flera fall förvärrats.

Tyvärr svarar inte januaripartiernas budget upp mot dessa samhällsproblem. De sätter prestigen i att få genomföra sina respektive partimärkta favoritreformer framför Sveriges bästa. 

Alla de som blivit av med jobbet, blivit utsatta för brott, väntat länge på nödvändig vård eller upplevt en otrygg äldreomsorg förtjänar bättre.

I vår budgetmotion prioriterar vi annorlunda. Våra förslag till jobbreformer syftar till att arbetsgivare ska vilja anställa personer som är arbetslösa, istället för ineffektiva stöd som mest går till anställningar som redan finns.

Vi föreslår ett nationellt grepp för att beta av vårdskuld och vårdköer och ta i anspråk all vårdkapacitet som kan uppbringas – oavsett var i landet den råkar finnas.

Vi vill tillföra större resurser till äldreomsorgen än regeringen. För Östersunds kommun skulle vår budget kunna innebära 29 miljoner mer till äldreomsorgen än med regeringens. Vi föreslår fler boendeplatser, resurser till mer socialt innehåll och ökad medicinsk kompetens. Och en storsatsning på äldreomsorgens personal.

Januaripartierna glömde bort rättsväsendet när de satt vid förhandlingsbordet, men vi vill att hela rättsväsendet får resurstillskott, att poliser i yttre tjänst blir fler och att de förebyggande insatserna förstärks.

Det finns en enorm kraft i vårt samhälle, vilket vi ser i den solidaritet som visas under pandemin. Vård- och omsorgspersonal sliter för att rädda patienters liv och hälsa. Företagare och anställda kämpar för att rädda företag från att gå i graven. Civilsamhället sträcker ut en hand till utsatta.

Nu måste också politiken göra sitt. Vi är beredda att ta oss an uppgiften. För patienterna i vårdkön, för de äldre som behöver omsorg, för brottsoffren och de arbetslösa. Sverige förtjänar bättre.

Jakob Forssmed (KD)

Ekonomisk-politisk talesperson

Stephen Jerand (KD)

Stig Andersson (KD)

Stefan Nilsson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel