Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: KD: Ska vi låta Ygeman sno Norrlands el?

Södra Sverige upplever ofta en brist på tillräckligt med el. Det beror till stor del på den förtida avvecklingen av kärnkraften och inte minst avvecklingen av Ringhals 1 och 2. Det har märkts denna kalla vindstilla vinter. Elpriserna har skjutit i höjden. Industrin har fått stoppa produktionen. Tysk och polsk kolkraft har fått fylla luckorna. För att denna situation inte ska bli vardag under vintrarna kommer ny kärnkraft behövas. 

Regeringen och Anders Ygeman har dock en annan plan. De vill ta norrlänningarnas el och skicka ner söderut. Ygeman är som en omvänd Robin Hood som tar el från Norrland för att ge till Stockholm. 

Sverige är indelat i fyra så kallade elområden. Två i Norrland och två i södra Sverige. Varje elområde har sitt eget elpris utifrån hur mycket som produceras där och hur stor kapacitet det finns för att ”exportera” el till andra områden. Eftersom produktionen är hög i Norrland men exportkapaciteten begränsad så är elpriset också mycket lägre i norr än i söder. 

Det här är bra för hushållen i de norra delarna av landet som därmed får lägre elpriser. Men det är också bra för den norrländska industrin som får tillgång till en stor konkurrensfördel i form av billig el. I den omställning som nu sker till ett fossilfritt samhälle är denna konkurrensfördel på väg att bli en konkurrens-knockout! För motorn i denna omställning är att elektrifiera - att ställa om till exempel produktion från att drivas på kol och olja till att drivas på el. 

Allt fler företag intresserar sig för att etablera sig eller öka sina investeringar i Norrland tack vare tillgången på prisvärd el. Enligt en rapport från Region Västerbotten och Region Norrbotten kommer de elintensiva industriinvesteringarna som sker innebära att överskottet förbrukas i betydligt högre grad av Norrland själva. Expansionen förväntas vara så intensiv att Norrlands elproduktion kommer vara helt intecknad för egen förbrukning inom några år.

Norrlands ljusa framtid förmörkas dock av Ygemans skugga. Hans lösning på elbristen i södra Sverige är nämligen att utöka exportkapaciteten från norr. Han ska ta den el som ger Norrlands så goda framtidsutsikter och överföra den söderut.

Men lösningen på elbristen i södra Sverige behöver inte vara på bekostnad av norra delarna av Sverige. Genom att ny kärnkraft byggs i södra Sverige kan vi få ett industrimirakel i Norrland och klara elbehovet i syd. Det vore en lösning som får hela Sverige att leva och utvecklas.

Ebba Busch (KD)

Partiledare

Camilla Brodin (KD)

Energipolitisk talesperson

Stephen Jerand (KD)

Kommunalråd Östersund

Kjell Sundholm (KD)

Kommunsstyrelsen Krokom

Stig Andersson (KD)

Gruppledare Östersund

Stefan Nilsson (KD)

Kommunfullmäktige Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel