Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt (KD): Rekrytera norska poliser

Julen innebär inte avkoppling, frid och tid med familjen för alla. För somliga innebär den press och stök. Med högtider dricker många mer, vilket ibland leder till våld. Social oro och kriminalitet tar inte ledigt under julhelgen, därför kan inte heller svensk polis göra det. De arbetar dag som natt, kväll som helg, med att hålla oss trygga. Många av dem ställer in sin egen julafton för vår skull. De struntar i bubblet på nyår, för de vet att larmcentralen måste kunna kalla på någon när misshandelsfallen radar upp sig.

Svensk polis förtjänar mer – inte minst fler kolleger. Kristdemokraterna anser att de behöver bli minst 10 000 till. Det behöver gå fort. Därför vill vi som en akut åtgärd anställa övertaliga norska poliser. De senaste åren har cirka 250 norska poliser utbildats, som i dag jobbar med annat. Ett snabbspår in i den svenska polisen skulle göra skillnad.

Poliserna bör också få mer administrativt stöd med så kallade polisstödsassistenter. Ett ingripande kan i dag leda till timmars pappersarbete. Polisstödsassistenter skulle avlasta poliser så att de kan bege sig ut på gatan igen efter ett ingripande. Dessutom borde det anställas civila utredare. Då skulle polisen ha mer specialkompetens för att bekämpa komplicerad och organiserad brottslighet.

De senaste månaderna har många poliser i yttre tjänst fått ett lönelyft. Detta var ett första steg som KD fick igenom med Moderaterna i budgeten 2018. Nu kommer pengarna. Men det räcker inte. Polislönerna måste höjas. Lönerna är det största skälet till att många lämnar yrket. Med Kristdemokraternas politik hade vi avsatt 1,3 miljarder kronor till höjda löner till 2023. Det hade gjort skillnad.

Regeringen Löfven hade 100 miljarder att spela med i sin coronabudget, men inte en krona avsattes till en särskild polislönesatsning. Svensk polis förtjänar fler kollegor, mer avlastning och högre lön. Vi vill genomföra detta i en ny regering, senast 2022.

Ebba Busch, partiledare (KD)

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson och riksdagsledamot (KD)

Stephen Jerand, kommunalråd Östersund (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel