Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: KD: Reducera vargstammen till en rimlig nivå

Jakten har varit en stor källa till livskvalitet på landsbygden och dessutom ett klimatsmart sätt att skaffa mat.

Men sedan vargen återkom har livet förändrats stort.

Dels är det många som har slutat jaga, man törs inte släppa hunden längre. Dels har andelen vilt och då särskilt älg minskat radikalt.

Det finns inte så mycket kvar att jaga på. Den önskade biologiska mångfalden går allt mer mot en enfald.

Rovdjursförvaltningen har fallerat totalt. Förtroendet för Naturvårdsverket kan inte sjunka lägre.

När vargen kom tillbaka sa tjänstemän på Naturvårdsverket: Låt det bli tio vargar, sen ska vi börja jaga. Sen ändrade man sig till tio par, tio föryngringar och sen… minst 13 gånger under de senaste 40 åren har Naturvårdsverket farit med osanning bara för att lugna förtvivlade lantbrukare, jägare och boende som bor och verkar inom vargrevir.

Man kan fråga sig om vi i Sverige verkligen vill ha en levande landsbygd med allt vad det innebär?

Vill vi ha betande djur, producenter av mat och material som ersätter CO2-intensiva material. Vill vi ge människor på landsbygden livskvalitet, ska de kunna bedriva verksamheter såsom djurhållning och jakt under trygga former? Listan kan göras lång. Eller är målet för den allt större skaran av urbaniserade svenskar ett stort Skansen?

Kristdemokraterna tänker lyssna på och agera för dem på landsbygden som drabbas av vargens närvaro.

Första steget är att få en licensjakt som förutom att den medför en sänkt vargstam också gör att vargarna återfår det skygga beteende de ska ha som vilda djur.

Vid en organiserad licensjakt har man stor kontroll på vilka revir det bör jagas i för att ta ut önskade individer.

Dessutom kan man styra hur många vargar som skjuts. Med de svenska myndigheternas avsaknad av rovdjursförvaltning får vi istället tjuvjakt, vilket på inget sätt kan försvaras, men den kan mycket väl förstås. Eftersom varken Naturvårdsverket eller regeringen bryr sig om de människor som faktiskt drabbas av vargens framfart utlöser man sådana mekanismer. Brottsförebyggande rådet har dessutom varit väldigt tydliga med att deras forskning visar att legal jakt minskar risken för tjuvjakt.

Därför är vi Kristdemokrater tydliga med att vi måste få en väl fungerande förvaltning med utökad licensjakt och därmed en lägre vargstam. Innevånarna i Mellansverige - både människor och djur- har verkligen tagit sitt ansvar för Sveriges vargstam.

Nu måste både regering och myndigheter ta signalerna från landsbygden på allvar. Om man inte gör det riskerar människor ta saken i egna händer. Den som drabbas hårdast av det är vargen själv.

Kjell-Arne Ottsson (KD)

Riksdagsledamot, Värmlands län

Stephen Jerand (KD)

Östersund

Margareta Persson (KD)

Härjedalen

Stefan Nilsson (KD)

Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel