Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: KD – från uträknade till uppräknade

Även om opinionsmätningar i mellanvalsperioderna egentligen är ganska intetsägande och mer visar de osäkra väljarnas reaktioner på braskande rubriker och påståenden i media så är det ändå någon slags temperaturmätare , en fingervisning. I juni 2018 var vi Kristdemokrater uträknade, och att vi skulle åka ur riksdagen var de flesta förståsigpåare helt ense om. Tiden från Almedalen fram till valet var endast en lång likvaka och många tyckte att landet skulle klara sig utmärkt utan Ebba Busch och KD.

Så händer något intressant.

Ebba får börja prata politik istället för att försvara våra opinionssiffror, och helt plötslig är det någon som upptäcker att det politiska liket har puls. KD står upp för den lilla människan, den utan egen röst och för de mjuka värdena i samhället. Så sakteliga förändras opinionen och på valnatten står det klart att vårt parti lyckats med det som få trodde var möjligt, vi inte bara klarar fyraprocentsspärren, utan landar på hela 6,3 procent, en ökning med nästan fyra procent jämfört med de allra sämsta opinionsmätningarna.

Sedan kom rekylen.

I samband med EU-valet blev vi unisont attackerade från både höger och vänster Man skydde inga medel, och både halvsanningar och rena lögner slogs upp i braskande rubriker.

KD hade blivit ett hot.

Med ett obrutet självförtroende och en rakryggad politik lockade vi till oss väljare – främst från höger, men även från andra sidan järnridån. Idag, lördagen den 20 juli 2019 läser vi i Expressen att KD ”rasar”. Det slås upp att jämfört med våra toppnoteringar har vi tappat var fjärde väljare. Naturligtvis är detta en sanning med grov modifikation. Vi har idag ett opinionsläge som är bättre än både resultatet i riksdags och EU-valet. Rekylen avtar tydligt och vi börjar stabilisera oss i väljarsympatierna.

KD är nu helt klart ett samhällsbärande parti.

KD är en motpol till socialistisk politik där medborgarna enkelt kan förvandlas till G(J)ök-ungar som blir matade med härliga politiska löften om mindre arbete för bibehållen lön, förmåner, och fringisar. Kort sagt en underbar värld utan ekonomisk förankring i verkligheten.

Blir du av detta korta politiska brandtal nyfiken på vilka vi är, så kontakta oss via vår Facebooksida (kristdemokraterna Östersund), så kan vi träffas på vårt kansli– här i Östersund finns vi på Nedre Hantverksgatan 2. Vi bjuder på en kopp kaffe och berättar mer om oss och vår politik.

Kristdemokraterna i Östersund

Lena Östling ordförande

Stephen Jerand vice ordförande

Stig Andersson sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel