Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Katastrof om fler sjuksköterskor slutar

 
Arbetstider och ersättningar i Region JH
Visa alla artiklar

Det är ganska fascinerande hur vi lugnar våra patienter med att det bedrivs en god och säker vård. Att uppåt fem sjuksköterskor säger upp sig på EN enda avdelning verkar inte hota patientsäkerheten och inte heller vara särskilt alarmerande. Men vad gör då dessa fem personer, för nog tusan är de mer än bara ett namn på ett papper.

Dessa fem personer ser till att vi får vård, dag som natt, i akuta situationer och i stabila lägen. De vänder ut och in på sig själva för att vi med ansiktet utåt kan säga att vi har en god och säker vård. Och jag skulle även vilja säga att det är i underkant att säga att fem personer sagt upp sig. Tittar vi lite i backspeglarna är det ju bra många fler än så som sagt upp sig det senaste halvåret.

Att det inte är kännbart att fem, stabila, duktiga personer säger upp sig tycker jag speglar en del av det värde som region Jämtland Härjedalen sätter på sin personal.

Borde inte intresset ligga i att fundera över varför de slutar och vad man tänker göra åt det och den absolut viktigaste frågan; Vad försöker vi göra för att få behålla dessa kompetenta sjuksköterskor.

Nu vrider man på det lite, och menar att en del slutar på grund av lång resväg, andra för att de vill testa på nya saker och vissa för att de ska iväg och arbeta som stafettsjuksköterskor.

Visst kan det så att man går nya vägar och inte längre vill jobba för regionen. Men man måste fråga sig varför?

# Kan det vara så enkelt att det beror på att arbetsvillkoren försämras?

Vi alla vet att arbetsvillkoren försämras avsevärt på många vårdavdelningar när de nya avtalen börjar gälla i april och givetvis har flertalet sagt upp sig i frustration.

Men region Jämtland Härjedalen, ta då detta till er. Försök finna en lösning för snart står ni utan personal med fulla vårdavdelningar.

Är det kanske dags att dra i handbromsen innan ytterligare fem säger upp sig?

Snart är vi uppe i det där 20-talet som tydligen skulle utgöra ett väldigt stort problem och då är det mer än bara tråkigt att folk slutar.

Då är det total katastrof

Miryam Condé

Sjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel