Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kampen för jämställdhet måste fortsätta

Internationella kvinnodagen är en påminnelse om vi måste våga prata om ojämställdheten i samhället och vad vi tänker ska göras för att helt jämna den strukturella orättvisan mellan män och kvinnor med marken.

Sverige är inte jämställt. Forskning som S-kvinnor lyfter visar att kvinnors heltidslöner i genomsnitt är 10,7 procent lägre än mäns. Omräknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.09 - varje dag!

Lönediskriminering har varit förbjudet i Sverige i 40 år, trots det finns fortfarande strukturella löneskillnader. Förutom detta är både arbetsmiljön och villkoren sämre. 

Att kvinnor sedan får oskäligt låg pension efter ett långt arbetsliv där de också tagit hand om barn och hushållsnära tjänster, utan ekonomisk möjlighet till något som liknar dagens frikostiga RUT-bidrag, kräver omedelbar förändring.

Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhällsproblem och ett veritabelt helvete för den enskilde. Tusentals kvinnor och barn flyr undan en man till någon av landets kvinnojourer varje år. 

Socialdemokraterna är ett feministiskt parti och när man förhåller sig till verkligheten är det mycket lätt att bestyrkas i övertygelsen. Var feminist med stolthet och glädje!

Kampen för jämställdhet behöver fortsätta på alla nivåer. I Östersunds kommun har vi Socialdemokrater bland annat motionerat om en införa en ständig beredning för jämställdhet. Detta är för att finna och kunna lägga fram de allra bästa förslagen för att minska ojämställdheten. Som länets största arbetsgivare och välfärdsleverantör har vi ett särskilt ansvar. 

I dag, den 8 mars firar vi internationella kvinnodagen. Vi hedrar kvinnors kamp för lika rättigheter och mot ojämställdheten i samhället. Låt oss lyfta fram människorna som varje dag troget kämpar för att livspusslet ska gå ihop för så många i samhället. Jag tänker bland annat på undersköterskan, förskoleläraren och butiksbiträdet i mataffären. Ni kvinnor som vårdar, undervisar, samtalar, lyfter, gräver och släcker bränder - alla dagar under året förtjänar ni största respekt. 

Det är sedan upp till dig och till mig att föra kampen vidare. Det krävs bättre pensioner, mer pengar till välfärden, rättvis löneutveckling, frihet från våld, en jämställd föräldraförsäkring och schyssta avtal för att komma närmare ett jämställt samhälle – för arbetsmarknaden, för utvecklingen av välfärden och för att alla människor oavsett kön ska kunna bli sitt bästa jag.

Niklas Daoson (S)

Oppositionsråd 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel