Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jag vill inte dö i vårdkön

Nu går drevet mot privata sjukvårdsförsäkringar. Anders Ygeman (S) skriver på Twitter att "Vi förtjänar den bästa vården för våra skattepengar. Gräddfiler och vårdköer måste motas tillbaka för att ge en bra vård för alla."

SVT Aktuellt gör ett reportage och misslyckas i vanlig ordning att ställa frågor om grundorsakerna till att privata vårdförsäkringar finns utan angriper och debatterar istället symptomen till problemet. Socialminister Lena Hallengren fick i princip okritiskt mala på om att, om man lyssnar mellan de socialdemokratiska flosklerna, alla ska ha lika dålig vård - det verkar vara vänsterns verkliga kärna.

Att det finns privata vårdförsäkringar är nämligen så enkelt att folk inte vill dö i den offentliga vårdkön. Företagen vill dessutom inte att deras anställda är sjukskrivna extra länge på grund av långa vårdköer. Det är ingen hemlighet att vårdköerna alltid varit långa men har blivit längre de senaste åren. Det beror bland annat på att vi har fått väldigt många nya personer i landet som har stort vårdbehov samtidigt som våra landstings- och regionpolitiker inte har skalat upp vårdapparaten för att möta detta behov. Det beror även på att den offentliga vården är ineffektiv eftersom politiker leker företagare. Men eftersom det är politiskt känsligt att höja skatten för att lösa problemen så försöker man att utföra en större uppgift med samma budget och det inte går att få till utan negativa konsekvenser.

Jag är en sådan person som Anders och Lena tycker illa om. Jag har en egen privat vårdförsäkring som jag betalar för med mina egna skattade pengar trots att jag även betalar ca 12% av min bruttolön till Region Jämtland Härjedalen. Jag tar inte resurser från Regionen när jag nyttjar försäkringen utan snarare friställs resurser eftersom jag kan gå till privata läkare (mot en självrisk). En vinst både för Regionen men även för andra vårdsökande.

Det är en skam för vårt vårdsystem att medborgarna ska behöva betala extra för att inte riskera att dö i en offentlig vårdkö. Jag vill inte få ett cancerbesked och samtidigt meddelande från Regionen att de kan ordna operation till sommaren 2020 dvs riskera att samma Region i mars 2020 meddelar att cancern spritt sig och att det nu är för sent - vilket hände två patienter i Region Stockholm år 2018. Att minska den risken tycker jag är värt ca 300 kronor per månad.

Jag vill inte behöva betala för en privat vårdförsäkring när jag betalar skatt till offentlig vård men känner att jag ändå måste prioritera den kostnaden. Att Anders, Lena med flera vänsterpolitiker samtidigt kallar detta "vård i världklass" är direkt motbjudande. Lösningen är inte att förbjuda privata sjukvårdsförsäkringar, som är symptomen på misskött offentlig vård, utan att ordna så att alla får sin skattefinansierade vård snabbt och effektivt. Då kommer privata vårdförsäkringar att försvinna av sig själv – utan lagstiftning.

Som vanligt undrar jag likt Leif Östling: ”Vad fan får jag för pengarna?”.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel