Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Idrott kan få unga att må bättre

Den psykiska ohälsan hos barn i åldern 10-17 år har ökat med över 100 procent på tio år. Köerna till offentlig vård är långa, alternativ vård svårt att hitta och få förbyggande insatser finns. Men efter att i ett år ha jobbat med insatser för mental hälsa hos ungdomar inom idrotten vet jag att det går att åstadkomma förändring.

Jag är imponerad och tacksam för de kloka aktörer i Jämtlands län som uppmärksammar problemen. Tillsammans kan vi ge barnen den finaste julklappen – att må bra!

Julen brukar kallas barnens högtid och vi är många som engagerar oss alldeles särskilt i våra barn och ungdomar just i dessa tider. Vi tittar på luciatåg, arrangerar idrottsavslutningar, köper julklappar och löser logistik. Detta kombinerat med känslan i hjärtat; ”bara de får ha en riktigt god jul”.

För ibland finns också en oro. Hur mår de, egentligen? Hur går det med skolan, träning, kompisar? Många ungdomar mår bra, andra helt okej, men alltför många har det faktiskt jobbigt. Tyvärr blir de fler och fler.

För cirka ett år sedan startades projektet We and Sports där vi arbetar för mental hälsa bland idrottande ungdomar. Med stöd från Arvsfonden hjälper vi idrottare, tränare och närstående med förebyggande insatser så fler kan vara kvar i det friska. Anledningen till initiativet är mina egna upplevelser med en elitidrottande dotter som fick anorexia. Efter en lång kamp är hon idag frisk och bidrar även hon till att stötta andra. Vår motivation är att hjälpa andra, så att de förhoppningsvis slipper genomgå samma upplevelse som vi.

Vi bygger verksamheten på forskning och utgår från Barnkonventionen. Vi erbjuder stöd för hela familjen i form av föreläsningar, utbildningar, personliga samtal, samtalsgrupper, Mediyoga, rådgivning etc. Vi har skapat Sveriges första chatt för idrottare och genomfört utbildningar på skid- och idrottsgymnasier i Jämtland Härjedalen. Nu börjar idrottsgymnasier, skolor, klubbar, idrottsdistrikt från hela landet höra av sig, vilket vi är glada för.

På ett år har vi utbildat cirka 2 500 personer och det märks att vi fyller ett glapp i samhället. Det värmer mitt hjärta när jag hör om de positiva förändringar som vi bidragit till hos barn, ungdomar, föräldrar och tränare i klubbar så som Sollefteå skidklubb, simklubben SK Ägir, friidrottsklubben ÖGIF och fotbollsklubben OPE IF. Övriga sporter som vi jobbar med är gymnastik och hockey. Offentliga organisationer börjar också höra av sig, vilket ytterligare motiverar oss.

Jag vill avsluta med det fina svar vi fick från en flicka när vi ställde frågan: Vad har du tagit med dig från den här utbildningen? ”Att jag ska vara snäll med mig själv” sa hon. Det är precis vad det handlar om. Om alla börjar tycka om sig själva på riktigt blir det en stor skillnad.

Ante Andersson

Initiativtagare We and Sports

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel