Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: I torkans spår – uppvaknande och dags för förändring

I sommarens härliga tider 2018 upplever jordbruket den svåraste utmaningen på många år genom den omfattande torka som råder i stora delar av Sverige. Den avslöjar vår sårbarhet vad gäller livsmedelsförsörjning och beredskap. Vi inom branschen har under lång tid varit medvetna om detta och framfört budskapet vid flertal tillfällen. Vår livsmedelsproduktion i Sverige har varit på undantag och pressad av byråkratiskt krångel alltför lång tid.

Det har varit ett mycket lågt intresse och en genant okunskap bland våra folkvalda för svensk livsmedelsproduktion och dess betydelse för landets välstånd. Diskussionen om ett lands självförsörjning har varit tabu. Beredskapslagren som funnits är spårlöst borta. Skulle varit bra att hitta nu när räddningstjänsten bekämpar rådande skogsbränder.

Det är inte bara en kris för landets livsmedelsförsörjning utan det är även en kris inom jordbrukspolitiken. Jag vill hävda att det råder en parlamentarisk röra vad gäller hantering av de gröna näringarna. Det får till följd att jordbruksföretagen hamnar i katastrofläge med personliga tragedier när det inte finns en färdig spelplan för oförutsägbara händelser. Såsom somarens svåra torka och bränder. Det råder även en politisk instabilitet i vår omvärld. Hållbarhet omfattar även vår livsmedelsförsörjning.

De politiska partierna börjar bjuda över varandra vad gäller innehållet i krispaketen till jordbruket. Det räcker inte enbart med lite småslantar utan nu måste vi se till helheten i vår livsmedelspolitik. Den omfattar  framförallt nationell men även europeisk  produktion. För det råkar väl inte vara valåret som plötsligt skapar stort intresse för jordbruksfrågorna?

Förhoppningsvis medför rådande kritiska situation till ett uppvaknade och leder till en förändring. Vi ska återta makten över maten så vi har kontroll på innehållet i våra kylskåp. Livsmedel i tillräcklig mängd och kvalite´. Jordbruksföretagen ska ges förutsättningar för lönsamt företagande, likvärdig konkurrens med en bättre anpassad jordbrukspolitik. Ska det tillsättas kriskommissioner så gäller den både för jordbruksföretagens överlevnad och politikernas syn på näringen samt statliga myndigheters agerande.

Håkan Nilsson

Mjölkproducent i Ås, Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel